Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda na zasedanju ministrov za izobraževanje v Strassbourgu

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je udeležil 26. zasedanja Stalne konference ministrov za izobraževanje Sveta Evrope v Strasbourgu.
Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda (v sredini), skupaj s slovensko delegacijo in tujimi predstavniki ob robu zasedanja

Konferenca je med osrednjimi temami izpostavila državljansko nalogo izobraževanja, izobraževanje v času nujnih situacij in potenciale digitalne transformacije. | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

1 / 3

Glavne teme konference, ki se je minister udeležuje v teh dneh, so obnovitev državljanske naloge izobraževanja, izobraževanje v časih nujnih situacij ter izkoriščanje potenciala digitalne transformacije.

Minister je v svojem govoru poudaril predvsem pomen solidarnosti v težkih časih: "Izražamo iskreno zahvalo za izjemno solidarnost, ki smo jo doživeli med nedavnimi poplavami in neurji v Sloveniji. Solidarnost je močna vrednota z globokim družbenim in čustvenim vplivom."

Na temo krepitve izobraževanja je Dr. Felda poudaril pomen prilagodljivih akcijskih načrtov, jasnega upravljanja ter prednostno obravnavo varnosti in blaginje vseh študentov in učiteljev. Dodal je da se morajo izobraževanje, orodja in metode prilagajati našemu nenehno spreminjajočemu se svetu.

Minister je izpostavil tudi našo zavezanost učenju iz oprijemljivih podatkov in zgodovine. Ugotovitve iz opazovalnega urada Sveta Evrope za poučevanje zgodovine in orodij, kot je Evropski kvalifikacijski potni list za begunce, nas usmerjajo pri gradnji odpornosti.

Naš cilj je delovati celostno in trajnostno ter spodbujati družbeno odgovornost in aktivno državljanstvo. »Skupaj lahko preprečimo in omilimo krize ter gradimo svetlejšo in odpornejšo prihodnost preko izobraževanja!«, je v svojem govoru še povedal minister Felda. 

Resolucije ministrov, ki bodo sprejete na konferenci, vključujejo potrditev ključne vloge izobraževanja pri spodbujanju demokracije, človekovih pravic in vladavine prava, prepoznavanje potrebe po odločnem ukrepanju za naslavljanje globalnih izzivov, okrepitev mehanizmov izvajanja izobraževanja Sveta Evrope in osredotočenost na demokratično prihodnost za vse učeče se.