Skoči do osrednje vsebine

Delovni sestanek o pripravi 10. poročila o stanju Alp

Slovensko predsedstvo Alpske konvencije je 26. in 27. septembra 2023 v Bolzanu v Italiji organiziralo četrti sestanek delovne skupine za pripravo 10. poročila o stanju Alp na temo kakovosti življenja.

Pod vodstvom predsedujočega, mag. Tomaža Miklavčiča, so člani skupine iz vseh alpskih držav prvi dan pregledali rezultate dosedanjega dela, ki jih je pripravila skupina strokovnjakom pod vodstvom dr. Naje Marot.

Pregledali so izbrane kazalnike, ki opisujejo posamezne vidike kakovosti življenja, in rezultate ankete med alpskim prebivalstvom o kakovosti življenja. Med elementi, ki omogočajo visoko kakovost življenja so bili izpostavljeni narava, voda, kakovost zraka ter mir, visoki stroški življenja, visoke cene stanovanj, slab javni promet, slabšo dostopnost do storitev in pritiski turizma pa so spoznani kot slabosti. Skupini so se drugi dan pridružili člani alpskega odbora za alpsko biotsko raznovrstnost za skupno obravnavo pomena biotske raznovrstni za kakovost življenja. Rezultati obeh delavnic bodo vključeni v končno poročilo o kakovosti življenja na območju Alp s priporočili za nadaljnje skupne aktivnostih v okviru Alpske konvencije.