Skoči do osrednje vsebine

Z dodatnimi izravnalnimi ukrepi obvladujemo nezakonite migracije

Letos je slovenska policija obravnavala več kot 40.000 oseb, ki so nezakonito prestopile mejo. »Zato je danes zjutraj slovenska policija na nekaterih najbolj kritičnih delih meje zlasti s Hrvaško okrepila način svojega dela,« je v izjavi za medije povedal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Podatki in analize policije trenutno kažejo na največjo obremenjenost na območju policijskih uprav Novo mesto in Koper.

Minister je poudaril, da pri tem ne gre za vzpostavitev notranje kontrole na meji, ampak za okrepljene izravnalne ukrepe, ki jih slovenska policija izvaja na območjih ob meji. Njihove aktivnosti bodo še naprej usmerjene predvsem v odkrivanje in prijetje tihotapcev in odkrivanje druge čezmejne kriminalitete.

Policija je namreč po širitvi schengenskega prostora januarja letos prilagodila delo ob meji s Hrvaško. Tako po vsej državi in obmejnem pasu izvaja nesistematične kontrole, ki temeljijo na indikatorjih in analizah tveganja – tako imenovane izravnalne ukrepe. »Današnji ukrep je tako še eden v vrsti izravnalnih ukrepov, s katerim bomo še naprej zagotavljali visoko stopnjo varnosti prebivalkam in prebivalcem,« je poudaril minister.

Zavedati se moramo, da migracij ni mogoče učinkovito upravljati šele na naših notranjih mejah, ampak jih moramo reševati v tesnem sodelovanju s širšo regijo in državami izvora. »Slovenija se jasno zaveda problematike nedovoljenih migracij in se kot polnopravna članica schengenskega prostora vključuje v iskanje skupnih evropskih rešitev ter aktivno sodeluje v različnih regionalnih in mednarodnih procesih ter platformah,« je še povedal.

Po mnenju Slovenije je ključno zagotoviti učinkovit nadzor zunanjih meja EU, kar je skupna odgovornost celotne EU. Naša pričakovanja so velika zlasti glede podpisa in izvajanja novih sporazumov med Evropsko mejno in obalno stražo (Frontex) in državami Zahodnega Balkana. Ti sporazumi omogočajo napotitev Frontexa v regijo za podporo nacionalnim mejnim organom pri varovanju meja. Minister je pojasnil, da je »odličen primer tovrstnega sodelovanja Frontex v Republiki Severni Makedoniji«.

Minister bo jutri sodeloval na zasedanju Sveta za notranje zadeve v Bruslju, kjer se bo ob robu zasedanja sestal z nekaterimi kolegi, tudi s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem.