Skoči do osrednje vsebine

Vlada na Koroškem: Trbič poudaril pomen medresorskega sodelovanja in transparentnosti

V okviru regijskega obiska vlade na Koroškem se je v dopoldanskem delu programa državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič skupaj z ministrico za pravosodje dr. Dominiko Švarc Pipan srečal z načelnicami koroških upravnih enot (UE), nato pa še s predstavniki stičišča nevladnih organizacij koroške regije KOROCIV.
Na sliki stojijo načelnice upravnih enot koroške regije, na sredini stoji državni sekretar Trbič in na koncu ministrica Švarc Pipan

Srečanje z načelnicami upravnih enot Koroške | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Na srečanju z načelnicami in načelniki so govorili o ukrepih za odpravo posledic nedavnih poplav in o interventnem zakonu, ki ga je z namenom hitrega ukrepanja in odprave posledic ujm sprejela vlada. Pogovor je tekel o načrtovanju nadaljnjih ukrepov za zakon o obnovi in stanju na terenu v zvezi s tem.

V zvezi s postopki na področju gradbenih dovoljenj in tujcev so načelnice UE Dravograda mag. Mihela Račnik Damiš, UE Radlje ob Dravi Maja Brezočnik in UE Ravne na Koroškem Vlasta Božnik povedale, da so upravne enote pripravljene na večji pripad zadev, vendar v teh dneh povečanega števila vlog še ne zaznavajo. Podobno je na področju osebnih dokumentov in uradnih listin. Tudi tukaj so na vseh upravnih enotah dobro pripravljeni na morebitno povečano število vlog zaradi nedavnih ujm, vendar trenutno povečanega števila vlog ne beležijo.

Glede ukrepov in sanacije po poplavah in plazovih na Koroškem so načelnice poudarile tudi vlogo koordinacijskih sosvetov, v katerem pod koordinacijo načelnika upravne enote povezujejo župani oziroma direktorji občinskih uprav znotraj posamezne UE. Tak koordinacijski sosvet, kot je povedala načelnica Vlasta Božnik, že deluje v Ravnah na Koroškem, na njem pa rešujejo vprašanja, vezana na nedavne ujme, ki se dotikajo organizacije, učinkovitosti in kakovosti dela državne uprave na območju upravne enote z namenom zagotoviti čim bolj usklajeno delovanje javne uprave.

Državni sekretar je poudaril pomen medresorskega sodelovanja pri sanaciji posledic poplav in se zavzel za transparentno porabo sredstev, ki jih je vlada namenila tudi koroški regiji za obnovo.

"Vlada je in bo storila vse, kar je v njeni moči, da bo pomagala pri obnovi Koroške, ki je v avgustovskih poplavah utrpela največ škode" je dejal Trbič. "V tem procesu je pomembno medresorsko sodelovanje, saj je le na tak način možno hitro uskladiti in izvesti ukrepe in zagotoviti potrebne ukrepe in sredstva."

Trbič je tudi poudaril, da bo vlada pri obnovi sledila načelu transparentnosti. "Posebej bomo pozorni, da bodo javni uslužbenci ustrezno usposobljeni in informirani glede določil interventnega zakona, zakona o obnovi in razvoju in drugih predpisov ter področja zaščite žvižgačev, s čimer bomo zagotovili transparentnost postopkov in porabe javnih sredstev," je dejal.

V luči medresorskega povezovanja je bila na srečanju z načelnicami upravnih enot prisotna tudi ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan, ki je na srečanju podrobneje spregovorila o načrtovanih usposabljanjih o t.i. zaščiti žvižgačev (Zakonu o zaščiti prijaviteljev). Tako ministrica kot državni sekretar sta poudarila pomembnost sodelovanja upravnih enot in obeh resorjev pri digitalizaciji poslovanja, pri čemer sta izpostavila vlogo optimizacije procesov obravnave vlog na področju tujcev delavcev, tako po interventnem zakonu kot splošnih predpisov s področja dela tujcev.

Na srečanju s predstavniki stičišča KOROCIV so spregovorili o izjemni vlogi prostovoljcev, ki so ob poplavah pomagali sokrajanom in o družbeni solidarnosti. Beseda je tekla tudi o transparentnosti na vseh nivojih delovanja nevladnih organizacij, kar so sogovorniki še posebej poudarili tudi v luči današnjega dogodka ob 20. obletnici uveljavitve Zakona o dostopu do informacij javnega značaja in Dneva pravice vedeti, ki sta ga gostili ministrica Sanja Ajanović Hovnik in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. 

"Prostovoljci so pokazali, da smo kot družba sposobni pomagati drug drugemu v stiski," je dejal Trbič. "To je izjemen dogodek, ki nas mora navdihniti za nadaljnje sodelovanje v duhu medčloveške solidarnosti."

V nadaljevanju programa so se predstavniki vlade v Slovenj Gradcu sestali z župani, predstavniki gospodarstva in drugimi nosilci razvoja v regiji, ki so jih prizadele poplave in plazovi. Regijski obisk vlade se je pozno popoldan zaključil s sejo vlade, ki je tokrat potekala v Slovenj Gradcu.