Skoči do osrednje vsebine

Ministra Han in Alibrahim o krepitvi sodelovanja v kontekstu preobrazbe savdske družbe Vizija 2030

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han se je v Ljubljani sestal z ministrom za gospodarski razvoj in načrtovanje Kraljevine Savdske Arabije Faisalom Alibrahimom. Srečanje predstavlja pomemben korak h krepitvi gospodarskih odnosov med državama. Han: »Sodelovanje med državama sicer narašča, najti pa moramo nove priložnosti za povečanje izvoza iz Slovenije v Savdsko Arabijo.«
ministra ob rokovanju pri prihodu savdskega ministra
1 / 4

Blagovna menjava s Kraljevino Savdsko Arabijo je precej neuravnotežena, uvoz v Slovenijo namreč predstavlja glavnino menjave, zato je minister Han poudaril, da je potrebno izmenjavo uravnotežiti. Ob tem je minister izpostavil geostrateški položaj Slovenije, varnost in politično stabilnost države ter kot eno ključnih prednosti visoko izobražen kader. Glede na to, da je eden izmed ciljev savdske Vizije 2023 zeleni prehod z digitalizacijo družbe in inovativnostjo, je minister Han izpostavil stične točke obeh držav: »Tudi Slovenija je usmerjena v digitalizacijo družbe in zeleni prehod, ki je utemeljen na trajnostni družbi in ekonomiji ter industriji temelječi na znanju in inovacijah. Že zdaj sprejemamo ključne ukrepe, katerih cilj je gradnja zelenega, ustvarjalnega in pametnega gospodarstva.  Pri vsem, kar počnemo pa si prizadevamo za učinkovit sistemski  pristop.« Han je Alibrahimu povedal tudi, da pripravljamo ukrepe za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, saj želimo ustvariti pogoje za prestrukturiranje tradicionalne industrije v industrijo znanja in inovacij. Za savdske investitorje je gotovo zgovoren podatek, da ima Slovenija eno najnižjih davčnih stopenj na dobiček podjetij v EU ter ponuja številne davčne olajšave in spodbude za vlagatelje, zlasti na področju raziskav in razvoja, je bil še jasen minister Han.

Možnosti za krepitev sodelovanja sta ministra videla predvsem na področju uporabe visoke tehnologije v korist ljudi. »Slovenija je močna na nekaterih nišnih področjih, kot je med drugim robotika, odlične rezultate imamo na številnih znanstvenih in tehnoloških področjih, kot so fizika, materiali, biokemija, v zadnjem času pa tudi na področjih, ki se spopadajo s podnebnimi izzivi,« je izpostavil minister Han in poudaril, da je v prodornih slovenskih zagonskih podjetjih ogromno znanja. Izpostavil je tudi močno avtomobilsko industrijo v kontekstu proizvodnje električnih avtomobilov, ki jo načrtuje Kraljevina Savdska Arabija.

Minister Han je predstavil Slovenijo kot privlačno zeleno turistično destinacijo in izpostavil naraščajoče število savdskih turistov v Sloveniji, z ministrom Alibrahimom pa sta ugotovila, da slovenska turistična ponudba sovpada z željami savdskih turistov – mlajši gostje iz Savdske Arabije namreč iščejo adrenalinska doživetja, zanimata pa jih predvsem trajnostni turizem in gastronomija. Minister Han je poudaril visoko kakovost zdraviliškega in wellness ter alpskega turizma. Obenem je na kratko predstavil načrte za dvig dodane vrednosti v slovenskem turizmu in priložnosti za savdske investitorje. Možne povezave ministra vidita tudi na področju športnega turizma. Leta 2029 bo Kraljevina Savdska Arabija gostila tudi zimske azijske igre, AWG Trojena2029. »Slovenija je s svojim znanjem in strokovnjaki sodelovala že pri organizaciji olimpijskih iger na Kitajskem,« je povedal minister Han in pomoč ter predvsem znanje kolegu ministru ponudil tudi pri pripravi dogodka, ki ga načrtujejo v Savdski Arabiji. Minister Alibrahim je omenil še kandidaturo Kraljevine Savdske Arabije za organizacijo svetovne razstave EXPO leta 2030.

Ministra sta govorila o nujnosti pospešitve postopkov podpisa odprtih sporazumov o sodelovanju med državama. Ti omogočajo osnovo za sodelovanje na konkretnih področjih ter odpirajo dodatne možnosti za organizacijo poslovnih delegacij. Prva priložnost bo že oktobrska investicijska konferenca v Kraljevini Savdska Arabija, kamor odhaja delegacija pod vodstvom Ministrstva za finance. Sicer pa se je že novembra lani v mestih Riad in Džeda mudila močna gospodarska delegacija s 23-imi predstavniki slovenskih podjetij.