Skoči do osrednje vsebine

Dopolnitev izjave: odlaganje mulja po poplavah

Po današnjem regijskem obisku Vlade na Koroškem objavljamo dopolnjeno izjavo ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra o odlaganju mulja po poplavah.

Rezultati analiz mulja, ki bodo povedali, ali je odpadek nevaren ali nenevaren oziroma interten, še niso znani. Rezultati bodo predvidoma znani do konca tega tedna.

Glede na rezultate analiz se bomo odločili glede tega, kam bomo mulj tudi odložili. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je na Direkcijo za ceste in Direkcijo za vode naslovilo vprašanje, kateri infrastrukturni projekti se bodo odvijali v teh petih občinah in koliko materiala (če le bo ustrezal njihovim zahtevam) potrebujejo.

Skupaj z Geoloških zavodom Slovenije in Ministrstvom za naravne vire in prostor smo pripravili pregled morebitnih potencialnih območij, kamor bi mulj, v kolikor bo nenevaren, tudi odložili.

V kolikor bo mulj nevaren odpadek, ga je potrebno odložiti na odlagališče za nevarne odpadke. Takšno odlagališče je v tem območju v lastništvu TAB. Z njimi smo bili le v dogovoru, če je to možno. Vsekakor pa moramo za dokončno odločitev počakati na rezultate analiz. Naj ponovimo, da do danes še ničesar nismo odvažali na odlagališče nevarnih odpadkov, ker nas do tam loči se nekaj pomembnih korakov, tudi sprememba dovoljenja.