Skoči do osrednje vsebine

Projekt Studio krožnega gospodarstva podprt z Norveškim finančnim mehanizmom

»Projekt Studio krožnega gospodarstva - Studio KroG ima pomembno vlogo pri reševanju izzivov krožne rabe virov in pri osveščanju o potencialih krožnega gospodarstva v lokalnem okolju,« je na novinarski konferenci Studia KroG v Rogaški Slatini izpostavil državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj, mag. Marko Koprivc.

Na novinarski konferenci je bil na primeru rabljenih ladijskih kontejnerjev v kontekstu trajnostnih rešitev predstavljen prvi demonstracijski center krožnega gospodarstva v Sloveniji. Projekt je bil financiran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma. Nedavne katastrofalne poplave pri nas so še enkrat pokazale, da je pomembno tudi na gospodarskem področju iskati trajnosten in okolju prijazen razvoj, ki pomembno vpliva na kakovost življenja in zmanjšuje negativne vplive na okolje ob upoštevanju prilagajanja na podnebne spremembe.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je nosilec programov v okviru Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP). Finančna instrumenta temeljita na sodelovanju med Slovenijo in državami donatoricami, in sicer Islandijo, Lihtenštajnom in Norveško. Njun cilj je prispevati k rasti in zaposlovanju, odpravljanju podnebnih sprememb in odvisnosti od energije ter zmanjševanju revščine in socialne izključenosti. Prav tako se spodbuja bilateralno in mednarodno sodelovanje.

V obdobju 2014-2021, katerega implementacija se v celoti zaključi leta 2025, je Slovenija upravičena do skupaj 37,7 milijona evrov iz finančnih mehanizmov, in sicer 19,9 milijona evrov iz Finančnega mehanizma EGP in 17,8 milijona evrov iz Norveškega finančnega mehanizma.