Skoči do osrednje vsebine

Odločitve vlade s seje vladnega odbora

Na sejah vladnih odborov je vlada med drugim prerazporedila sredstva državnega proračuna za leto 2023 in povečala namensko premoženje Slovenskega regionalno razvojnega sklada.

Vlada prerazporedila sredstva državnega proračuna za leto 2023

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji odbora za gospodarstvo med drugim Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti iz splošne proračunske rezervacije razporedila 3,9 milijona evrov za financiranje ukrepov na trgu dela iz naslova draginje. Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ureja ukrep delnega povračila nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. Sredstva se zagotavljajo za 33 vlog delodajalcev za 1767 zaposlenih za ukrep skrajšanja polnega delovnega časa v višini 2 milijona evrov in za 132 vlog delodajalcev za 2389 zaposlenih za ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo v višini 1,9 milijona evrov.

Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo je vlada iz splošne proračunske rezervacije za financiranje draginje razporedila sredstva v višini 38,6 milijona evrov za nadomestila električne energije in nadomestila zemeljskega plina. Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije določa, da če vlada določi najvišjo ceno električne energije, zemeljskega plina ali toplote iz sistema daljinskega ogrevanja, lahko vlada dobaviteljem oziroma distributerjem toplote, ki bi jim ta ukrep povzročil občutno škodo, določi primerno finančno nadomestilo ali drug ukrep z učinkom primernega nadomestila škode. Dodeljevanje nadomestil urejata Uredba za določitev nadomestila dobaviteljem zemeljske plina in Uredba za določitev nadomestila dobaviteljem električne energije. Tokratna prerazporeditev je namenjena financiranju nadomestil dobaviteljem za maj in junij 2023.

V okviru finančnega načrta Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je vlada prerazporedila 731 tisoč evrov. Sredstva se zaradi transparentnosti draginjskih ukrepov prerazporejajo na podprogram Sredstva za financiranje posledic draginje, namenjena pa bodo za izplačilo nadomestila morskemu gospodarskemu ribištvu. Poleg tega je vlada v okviru finančnega načrta ministrstva prerazporedila nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, ki bodo namenjena za nakup službenih vozil Javne gozdarske službe ter tako izboljšanje stanja voznega parka Zavoda za gozdove Slovenije. Gre za nakup 51 novih službenih vozil. Vsa službena vozila pa so zaradi terenskega dela bodisi terenska vozila s štirikolesnim pogonom ali osebna vozila z višjim odmikom od tal.

Vlada je znotraj finančnega načrta Vrhovnega sodišča prerazporedila 800 tisoč evrov, ki bodo namenjena pokrivanju zakonskih obveznosti iz naslova brezplačne pravne pomoči. Razlog za primanjkljaj sredstev so spremembe v zakonodaji.

Izgradnja objekta za proizvodnjo izdelkov Varis v veljavnem načrtu razvojnih programov 2023-2026

Na odboru je vlada v veljavni načrt razvojnih programov 2023-2026 proračuna Republike Slovenije uvrstila projekt »Izgradnja objekta za proizvodnjo izdelkov Varis«. Podjetje Varis d.o.o. se je z vlogo za sofinanciranje omenjenega projekta prijavilo na Javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju izvajanja Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2017, ki ga je objavilo tedanje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ministrstvo je vlogo vlagatelja zavrnilo v dveh zaporednih postopkih, vendar je Upravno sodišče sklep ministrstva obakrat razveljavilo in vrnilo zadevo v ponovni postopek.
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki je z reorganizacijo vlade podedovalo zadevo, je za podrobno tolmačenje sodbe zaprosilo Državno odvetništvo Republike Slovenije. Na osnovi mnenja Državnega odvetništva in sodbe Upravnega sodišče je strokovna komisija za delo na javnem razpisu vlogo skladno z določbami javnega razpisa ponovno ocenila in predlagala izdajo pozitivnega sklepa, ki je bil izdan dne 2. junija 2023. Projekt bo podjetje financiralo v višini 1.273.782,25 evra iz lastnih sredstev in s 658.878,52 evra predvidene subvencije iz proračuna Republike Slovenije. Celotna višina investicije je 1.932.660,77 evra. Projekt bo predvidoma končan 31. decembra 2023.

Povečanje namenskega premoženja Slovenskega regionalno razvojnega sklada za zagotavljanja likvidnostnih sredstev s finančnimi produkti za podjetja kot ukrep za omilitev in odpravo posledic energetske krize in interventni ukrep za odpravo posledic poplav

Vlada Republike Slovenije je z vplačilom 20 milijonov evrov povečala namensko premoženje in kapital Slovenskega regionalno razvojnega sklada. Sklad bo ta namenska sredstva uporabil za izvajanje finančnih produktov za izboljšanje likvidnosti gospodarskih subjektov z javnim razpisom za ugodno kreditiranje. Prvi javni razpis bo predvidoma objavljen v septembru 2023 in bo odprt do porabe namenskih sredstev. Upravičenci do pomoči so mala in srednja podjetja (MSP), ki se soočajo z negativnimi posledicami energetske krize in draginje, pri čemer bodo imela prednost tista podjetja, ki bodo svoje aktivnosti usmerila v obvladovanje porabe oz. izgub energije, bodisi v obliki energetskega pregleda, študije ali elaborata bodisi vlaganj v energetsko učinkovitost. Pri namenu za odpravo posledic poplav v letu 2023 bodo financirana obratna sredstva MSP, ki bodo dokazala bistveno škodo po poplavah (stroški materiala, drobnega inventarja, trgovskega blaga, storitev, zalog, intervencijskih stroškov, stroškov dela in podobno).

Vir so sredstva, ki so v veljavnem proračunu Republike Slovenije za leti 2023 in 2024 že zagotovljena na proračunski postavki PP 231083 – Povečanje namenskega premoženja SRRS - 49. člen ZPGOPEK - draginja, na ukrepu št. 1630-23-0009 – Izvajanje finančnih produktov - draginja.