Skoči do osrednje vsebine

Poklukar: Poklic policistke je cenjen in spoštovan ter med mladimi dekleti vse bolj zaželen

Ob letošnji visoki, že 50. obletnici sistemskega zaposlovanja uniformiranih policistk je v Kongresnem centru Brdo potekala slovesnost s pestrim kulturnim in spremljevalnim programom. Na ta način smo sklenili več mesecev trajajoč projekt zbiranja pričevanj nekdanjih miličnic in gradiva o zgodovinskih mejnikih vključevanja žensk v našo organizacijo.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je miličnicam in policistkam zahvalil za njihovo izjemno delo in prispevek k enakopravnosti v slovenski policiji, predvsem pa v slovenski družbi. Kot je dejal: "Miličnice in policistke ste orale ledino enakopravnosti v poklicu, ki je stoletja veljal za moškega, slovenski policiji pa ste postavile nov temelj razvoja v procesu demokratičnosti, enakopravnosti in vključevanja. Na vse to smo lahko še kako ponosni! /.../ Vseeno je treba priznati, da vam v tistih časih ni bilo vedno lahko, saj ste se dokazovale v tradicionalno moškem poklicu. A ženske v policiji imate tisto posebno energijo in pogum, ki se lahko kosa z vsakim moškim kolegom, zato je poklic miličnice ali danes policistke cenjen in spoštovan, med mladimi dekleti pa vse bolj zaželen."

Ker je ideja o projektu nastala v Posvetovalnem telesu za integracijo načela enakosti spolov na notranjem ministrstvu z organoma v sestavi, je udeležence najprej nagovorila vodja posvetovalnega telesa Martina Stergar. Povedala je, da so letos zaključili obsežno raziskovalno poročilo z naslovom "Nekateri vidiki organizacijskega življenja v policiji: razlike med spoloma", ob tem pa pripravili najprej razstavo in nato še publikacijo o nekaterih mejnikih iz zgodovine žensk v slovenski policiji z naslovom "Kje so ženske? Prepoznavnost, vključenost in vidnost žensk".

Namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc je v svojem nagovoru omenil, da duh časa ženskam v notranjih organih naše države ni bil vedno naklonjen in močno so se morale boriti, da so danes tukaj, kjer so, enakovredne sodelavke svojim moškim kolegom. "A pot do sem ni bila kratka, niti hitra, vsekakor tudi ne preprosta. Da jim je to uspelo, je bilo potrebne veliko vztrajnosti in močne volje. Pa tudi podpore in razumevanja."

Slovesnosti so se udeležili tudi visoki gostje, med njimi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in makedonski minister za notranje zadeve Oliver Spasovski z delegacijo, namestnik generalnega direktorja policije magister Robert Ferenc, generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas. Med gosti so prevladovale ženske, tako policistke kot kolegice, ki so zaposlene na strokovno-tehničnih delovnih mestih v policiji in na notranjem ministrstvu.

Več o dogodku 50 let sistemskega zaposlovanja žensk v policiji.