Skoči do osrednje vsebine

Verifikacijski center Slovenske vojske obeležuje 25 let delovanja

V Vojašnici slovenske Teritorialne obrambe v Šentvidu v Ljubljani je bila danes slovesnost ob 25-obletnici delovanja Verifikacijskega centra Slovenske vojske.

Zbrane je kot slavnostni govornik nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec. Sedanjim in nekdanjim pripadnikom in pripadnicam centra je čestital za uspešno delo. V svojem nagovoru je dejal, da umeščenost v mednarodni kontekst daje Slovenski vojski moč, da lahko skupaj z zavezniki sodeluje tako pri kolektivni obrambi kot tudi pri oblikovanju mednarodne podobe. »Znotraj tega zavezništva je prav, da vsi spoštujemo svoje zaveze, vsi težimo k istemu cilju, predvsem pa da poenotimo svoje standarde. Kajti le s poenotenimi standardi lahko kljubujemo vsem izzivom časa,« je povedal minister. Dotaknil se je tudi kadrovskega področja v Slovenski vojski ter ob tem dejal, da se trendi izboljšujejo, ter da se bo v prizadevanje na tem področju še naprej vlagalo veliko energije.

Poveljnik Verifikacijskega centra polkovnik Branko Podbrežnik je poudaril, da se je center skozi četrtstoletno obdobje čvrsto umestil tako v strukturo Slovenske vojske kot še posebej v strukturo delovanja verifikacijskih centrov znotraj Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Zbrane je nagovoril še prvi poveljnik Verifikacijskega centra Slovenske vojske brigadir v pokoju Marjan Grabnar. Slovesnosti sta se udeležila tudi namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Franc Koračin in državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost v Kabinetu predsednika vlade dr. Andrej Benedejčič.

Najbolj zaslužne so na slovesnosti nagradili s priznanji in zahvalami. V kulturnem programu slovesnosti je nastopila zasedba Orkestra Slovenske vojske.

Verifikacijski center načrtuje, izvaja in nadzoruje aktivnosti, povezane z nadzorom oborožitve v Slovenski vojski ter sodeluje pri izpolnjevanju obveznosti, ki jih ima Republika Slovenija po mednarodnih pogodbah na področju nadzora oborožitve. Sodeluje z drugimi državnimi organi Republike Slovenije na področju nadzora oborožitve ter tujimi verifikacijskimi centri in agencijami za nadzor oborožitve. Ustanovljen je bil 22. septembra 1998.

Minister med govorom stoji pred zastavam Slovenije, EU in Slovenske vojske

Zbrane je kot slavnostni govornik nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec. Sedanjim in nekdanjim pripadnikom in pripadnicam centra je čestital za uspešno delo. | Avtor: Jerica Pavšič

1 / 2