Skoči do osrednje vsebine

Sestanek Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih

V torek 19. septembra 2023 je Uprava za jedrsko varnost gostila sestanek Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih. Skupina ima vlogo pri neformalnem povezovanju ključnih deležnikov na področju informacijske in kibernetske varnosti v jedrskih objektih.

Sestanek Skupine za računalniško varnost v jedrskih objektih, september 2023 | Avtor: Uprava za jedrsko varnost

Sestanka so se udeležili predstavniki Agencije za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, Instituta Jožef Stefan, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za notranje zadeve, Nuklearne elektrarne Krško, SI-CERTA in Urada vlade za informacijsko varnost ter predstavniki Uprave za jedrsko varnost.

Sestanek je z uvodnim nagovorom začel direktor Uprave za jedrsko varnost, Igor Sirc, v nadaljevanju pa je sestanek moderiral vodja Sektorja za kibernetsko varnost na Upravi za jedrsko varnost, dr. Samo Tomažič, ki skupini tudi predseduje. V prvem delu so bile predstavljene aktivnosti URSJV na področju kibernetske varnosti v letih 2022 in 2023, zatem pa še predstavitev aktivnosti Instituta Jožefa Stefana. V nadaljevanju so udeleženci razpravljali o preteklih in prihodnjih izobraževalnih priložnosti s področja informacijske in kibernetske varnosti. Sledila je razprava o aktualni zakonodaji iz obravnavanega področja ter o prihodnjih spremembah zakonodaje tako na državnem kot na nivoju EU. Posebna pozornost je bila namenjena nadaljnjemu sodelovanju in pripravam na vajo kibernetske varnosti v jedrskih objektih KiVA2025.

Ob naraščajočih kibernetskih grožnjah je medsebojno sodelovanje deležnikov ključnega pomena za zagotavljanje varnosti jedrskih objektov in s tem celotne družbe. Udeleženci so ob koncu sestanka  izpostavili, da so takšne oblike neformalnega sodelovanja pomemben temelj za krepitev prihodnjega sodelovanja ter vzpostavitev in krepitev kroga zaupanja med ključnimi deležniki v informacijski in kibernetski varnosti v jedrskem sektorju.