Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni obisk v koprskem zaporu

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper smo gostili predstavnike Mednarodne zveze za preprečevanje samomora (angleško International Association for Suicide Prevention - IASP).

Kongres IASP letos poteka med 19. in 23. septembrom v Piranu. Na dan odprtja je koprski zapor obiskalo 30 strokovnjakov iz vsega sveta, ki se ukvarjajo s področjem preprečevanj samomora na različnih nivojih – lokalnih, nacionalnih, pa tudi mednarodnih.

Predstavili smo jim zaporski sistem v Sloveniji, s poudarkom na strategiji preprečevanja samomorov in samopoškodb v zavodih za prestajanje kazni zapora, dislociranih oddelkih in prevzgojnem domu Radeče. Na ravni Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je bila strategija uvedena v letu 2004, saj je zapor okolje s povečanim tveganjem za tovrstno vedenje. Zaprte osebe pogosto doživljajo občutke obupa, nemoči, osamljenosti in brezizhodnosti zaradi odvzema svobode, zato poskušamo to področje še posebej naslavljati. V skladu s strategijo se v zavodih oceni samomorilna ogroženost vsake na novo sprejete osebe. Zaprtim osebam v stiski nudijo pomoč zavodski delavci različnih profilov, ki zaprto osebo v kritičnih trenutkih poskušajo usmerjati k rešitvi problema. Strokovni delavci se na tem področju povezujejo tudi z zunanjimi strokovnjaki in se sistematično izobražujejo za prepoznavanje samomorilne ogroženosti. Povprečni količnik samomorov za obdobje po letu 2004 znaša 10,71 na 10.000 zaprtih in je 3,6 krat nižji od količnika za obdobje pred uvedbo strategije, ko je ta količnik znašal 34,97.

Na obisku v koprskem zaporu je bilo prisotnih več strokovnjakov s področja psihiatrije, penologije, psihologije, psihoterapije, zato je nudil tudi priložnost za izmenjavo izkušenj in primerjavo različnih sistemov. Osrednja tema letošnjega kongresa, ki ga gosti Univerza na Primorskem, je »Moč združevanja«, nanj pa je prijavljenih preko 700 udeležencev.

Skupinska fotografija udeležencev obiska pred vhodom v zapor

Mednarodni obisk v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij