Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. septembra 2023.

Poplave

Izpostava Ljubljana

Ob 7.08 je v naselju Sinja Gorica, občina Vrhnika, zaradi napake na žlebu ob močnem deževju voda zalila prostore v prvem nadstropju poslovnega objekta. Vodo so posesali gasilci PGD Sinja Gorica in Vrhnika.

Ob 9.11 je v naselju Stara Vrhnika, občina Vrhnika, meteorna voda zalila proizvodno halo. Vodo iz zbirnega jaška pred objektom so prečrpali gasilci PGD Stara Vrhnika, Verd in Vrhnika.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.22 so v strugi potoka Možnica, občina Bovec, obnemogli trije planinci. Gorski reševalci GRS Bovec so planince oskrbeli na kraju, jih na klasični način nepoškodovane pospremili do ceste in z vozilom prepeljali v Bovec.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.09 se je na Voglu, občina Bohinj, poškodoval jadralni padalec. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga na kraju oskrbeli in prepeljali do mesta pristanka helikopterja. Poškodovanca je prepeljal helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik v SB Jesenice.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 17.17 je na Jadranski cesti v Ankaranu občanka padla v bazen. Poškodovanko je iz vode rešil reševalec na bazenu in ji nudil prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP. Občanka je preminula na kraju dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.36 se je pod Trnovim, občina Kobarid, na reki Soči prevrnil raft. Enega od udeležencev je odneslo okoli 200 metrov po strugi. Občani so ga rešili iz vode in oživljali do prihoda gorskih reševalcev GRS Tolmin, gasilcev PGD Kobarid, reševalcev NMP Tolmin in pripadnikov Društva reševalcev iz vode. Preminulega so prenesli do kampa v Trnovem, kjer so ga prevzeli delavci pogrebne službe Komunale Tolmin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.14 sta na Špeglovi ulici v Velenju trčila osebno vozilo in kolo z motorjem. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Velenje, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.33 sta v naselju V Zideh, občina Lukovica, trčili tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 15.51 je v naselju Križ, občina Komenda, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega voznika.

Ob 17.52 je v naselju Polhov Gradec, občina Dobrova – Polhov Gradec, kolesar trčil v avtobus. Gasilci PGD Polhov Gradec so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja do helikopterja SV, ki ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.17 sta na Novem trgu v Novem mestu trčila osebno vozilo in električni skuter. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč ponesrečeni voznici skuterja do prihoda reševalcev NMP Novo mesto, ki so poškodovano voznico dokončno oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 15.12 sta v naselju Zgornja Hajdina, občina Hajdina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.25 je v naselju Mislinjska Dobrava, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo po brežini v jarek in se pri tem obrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so pregledali udeležene osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 00.59 se je v naselju Zgornja Korena, občina Duplek, iskrilo iz pralnega stroja. Gasilci PGD Korena so stroj odklopili iz elektrike, odsvetovali nadaljnjo uporabo in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 9.47 se je na Ferkovi ulici v Mariboru zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radanje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, izključili štedilnik in odstavili posodo, odprli okna v stanovanju, prezračili stopnišče ter opravili meritve z detektorjem za nevarne pline.

Izpostava Ptuj

Ob 16.49 je v naselju Skrblje, občina Majšperk, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Majšperk so s termovizijsko kamero pregledali kuhinjo in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda NMP Ptuj.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 6.20 se je na parkirnem prostoru na Blejski cesti v Tržiču kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci PGD Tržič so s tehničnim posegom odprli pokrov motorja, odklopili akumulator in pogasili tleče elemente. O dogodku so bili obveščeni policisti PU Kranj.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 18.23 je v bližini naselja Čentur v občini Koper občan kuril odpadke. Gasilci JZ GB Koper so pogasili tleče ostanke na požarišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.20 je v bližini Obvozne ceste v Ljubljani gorel manjši kup odpadnega lesa. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prekopali požarišče na površini okoli dveh kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.52 je v Kovinarski ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, ki je uničil zabojnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 14.06 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GARS Jesenice so nevtralizirali izteklo gorivo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.33 se je na parkirišču pri Kulturnem domu v Kamniku razlilo hidravlično olje. Gasilci PGD Kamnik so nevtralizirali razlito olje in očistili okolico.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.01 so v Rogatcu gasilci PGD Rogatec zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

Ob 22.14 so Pod Gabri v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom zaprli ventil na radiatorju in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Koper

Ob 11.53 so v bližini Jadranske ceste v Ankaranu gasilci JZ GB Koper iz jadrnice prečrpali okoli dva kubična metra vode.

Ob 17.33 so v naselju Bonini v občini Koper gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 17.01 so v Uskoški ulici v naselju Skoke, občina Miklavž na Dravskem polju, gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.33 so v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerega se je zaklenil otrok.

Ob 22.22 so na lokalni cesti Anhovo–Krstenice, občina Kanal ob Soči, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer na vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V sredo bo večinoma sončno, popoldne lahko predvsem v zahodnih krajih nastane kakšna ploha. Ponoči se bodo padavine na jugozahodu okrepile in prehodno zajele osrednjo in jugovzhodno Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Zaenkrat kaže, da do četrtka ne bo večjih padavin na Koroškem in v Savinjski regiji, verjetnejše pa bodo na območju Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja.

V četrtek bodo padavine prehodno oslabele, čez dan se bodo pojavljali padavinski pasovi, ki bi lahko segli tudi do omenjenih regij. V noči na petek in v petek dopoldne se bodo krajevne padavine pojavljale predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji, od omenjenih regij bodo občasno predvsem na Gorenjskem, manj pa na Koroškem in v Savinjski regiji. Padavine se bodo krepile v petek popoldne ali zvečer ter se širile proti vzhodu. Zopet bodo možni krajevno močnejši nalivi.

V soboto proti jutru bodo padavine prehodno oslabele in se spet okrepile v soboto popoldne ali proti večeru, še bodo vmes nevihte. Deževalo bo tudi še v noči na nedeljo in v nedeljo dopoldne, ko bo težišče padavin nad vzhodno polovico Slovenije. V nedeljo padavine ne bodo več nevihtnega značaja, kar pomeni bolj enakomerno intenziteto.