Skoči do osrednje vsebine

Minister na Neformalnem srečanju ministrov in ministric za izobraževanje in mladino v Zaragozi

Delovne seje v Zaragozi so osredotočene na glavne prednostne naloge na področju izobraževanja in mladine pod naslovom "Kako povezati Evropo z mladimi?" Ministri in ministrice med drugim razpravljajo o tem, kako spodbujati politično udejstvovanje mladih, negovanje študentov v ranljivem položaju in spodbujanje skupnih vrednot ter demokratičnega državljanstva v EU.

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je zahvalil za izjemno solidarnost Sloveniji po avgustovskih poplavah. Pohvalil je predvsem vse mlade, ki so pomagali v sanaciji. Njihovo marljivo delo je pokazatelj, kako pomembne so neformalne oblike učenja, ki jih mladi pridobijo s prostovoljstvom. Izrazil je tudi podporo Grčiji in Bolgariji, ki sta ju prav tako prizadele nedavne poplave.

Evropski komisiji je predlagal, da okrepi programe, ki mladim omogočajo strukturiran in dostopen način sodelovanja v Evropski uniji. Mlade moramo sprejeti v dialog in razumeti raznolikosti njihovega glasu.

Minister je na temo inkluzije poudaril, da moramo na evropski ravni poskrbeti za več sredstev in štipendij za pomoč učencem, dijakom in študentom v slabšem socialnem položaju ter jim omogočiti dostopnejše mednarodne izmenjave. Izpostavil je pomen solidarnosti, ki je ena najpomembnejših evropskih skupnih vrednot. Predlagal je, da se za razvoj demokracije v šolah več časa posveti skupni evropski zgodovini, kulturni raznolikosti in kulturnemu dialogu ter poveča raven sodelovanja v vseh oblikah. Na temo izobraževanja pa je dodal, da so najboljše investicije tudi tiste, ki jih vlagamo v učiteljski poklic in metode poučevanja, ki širijo evropske vrednote in demokratično državljanstvo.