Skoči do osrednje vsebine

Popis osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil skupaj s tržnim inšpektoratom

Ob popisu osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil ter razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil je 12. septembra 2023 nadzor opravljal tudi Tržni inšpektorat. Rezultati popisa, ki razkrivajo ponovno znižanje povprečnih vrednosti najcenejših izdelkov pri posameznih trgovcih, so objavljeni na spletnem mestu Primerjaj-cene.si.

Povprečna vrednost najcenejših izdelkov osnovne košarice je 26,78 evra, medtem ko je povprečna vrednost najcenejših izdelkov razširjene košarice 43,86 evra. 

Odkar Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano popisuje košarice osnovnih dobrin, so potrošniki dali kar nekaj pritožb in opažanj, vezanih na košarico, ki so jih zasledili pri različnih trgovcih. Ministrstvo je z navedenimi praksami, ki lahko vodijo k zavajajočemu oglaševanju najcenejših košaric, seznanilo Tržni inšpektorat, ki je tako v času popisa opravil poostren nadzor spremljanja in označevanja cen pri nekaterih trgovcih. Ugotovitve inšpekcijskega nadzora bodo znane po zaključku postopkov.

Tokratni popis osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil kaže na ponovno znižanje njene vrednosti. Dosegla je najnižjo povprečno vrednost najcenejših izdelkov v celotnem času spremljanja ter znaša 26,78 evra, kar je za več kot šest odstotkov (1,75 evra) nižja vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom 29. avgusta 2023, ko je njena povprečna vrednost znašala 28,53 evra. Maksimalna vrednost najcenejše košarice znaša 27,77 evra, med tem ko minimalna znaša 26,05 evra.

Vrednost najcenejše osnovne košarice 15 osnovnih skupin živil na dan 12. september 2023 je bila na voljo pri trgovcu Lidl, sledijo trgovci Hofer, Mercator in Spar, med katerimi je razlika manj kot 0,25 evra.   

Pri zadnjem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil se je povprečna vrednost najcenejših izdelkov v košarici pri vseh trgovcih v primerjavi s popisom 29. avgusta 2023 ponovno znižala in dosegla najnižjo vrednost. Tokrat znaša 43,86 evra, kar je za več kot pet odstotkov (2,4 evra) manj kot na predzadnjem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil. Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 42,86 evra.

Vrednost najcenejše razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil je tokrat na voljo pri trgovcu Lidl - po ceni 42,86 evra, sledijo košarice pri trgovcih Mercator (43,15 evra) in Hofer (43,21 evra) ter trgovca Eurospin in Spar, med katerima je razlika manj kot 0,15 evra. Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat zmanjšala in znaša 2,21 evra.

Tabelarična prikaza najcenejših izdelkov košarice 15 osnovnih živil pri posameznem trgovcu in najcenejših izdelkov razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil pri posameznem trgovcu sta na voljo na povezavi Rezultati popisa osnovnih živil z dne 12. 9. 2023 (primerjaj-cene.si).

Poleg rednih dvotedenskih spremljanj cen osnovne in razširjene košarice osnovnih skupin živil je na spletnem mestu Primerjaj-cene.si omogočeno tudi dnevno spremljanje in primerjava cen za več kot 17.000 živil v spletnih trgovinah štirih največjih slovenskih spletnih trgovcev.