Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. septembra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.25 si je tuj pohodnik na območju slapa Peričnik, občina Kranjska Gora, zvil gleženj in ni mogel sestopiti v dolino. Gorski reševalci GRS Mojstrana so ga na kraju oskrbeli, prenesli v dolino in predali reševalcem NMP Jesenice.

Ob 13.58 je na planini Klek v občini Gorje osebo obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa HNMP na Brniku, ki je obolelo osebo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v SB Jesenice.

Ob 14.05 je planinca nad planino Lipanca v občini Gorje obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS na Brniku. Obolelo osebo so reševalci GRS zaradi slabih vremenskih razmer prenesli do mesta, kjer ga je lahko prevzel helikopter SV in ga prepeljal na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 je med plezanjem po pobočju Brane v naselju Kamniška Bistrica, občina Kamnik, skala padla na plezalko. Gorski reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano plezalko oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 je na cesti proti koči Antona Bavčerja pod Čavnom, občina Ajdovščina, pohodnik izgubil zavest. Prvo pomoč so mu nudili reševalci NMP Ajdovščina, gorski reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina in gasilci PGD Col.  Pohodnik je preminul.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 17.27 je občanko v gozdu nad Goško ravnjo v občini Radovljica poškodoval hlod. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS na Brniku. S helikopterjem Slovenske vojske so jo prepeljali v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb 

Izpostava Celje

Ob 16.46 se je na Mašinžagi na Rogli, občina Zreče, poškodoval otrok. Reševalci NMP so ga oskrbeli in pripravili za helikopterski prevoz. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu, helikopter SV z dežurno ekipo HNMP pa ga je prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 15.30 je v naselju Bratislavci, občina Dornava, občanka padla z lestve iz višine okoli treh metrov in se poškodovala. Gasilci PGD Polenšak so jo oživljali do prihoda reševalcev NMP Ptuj, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP je poškodovanko prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.42 se je v naselju Velika Loka, občina Grosuplje, poškodoval občan. Gasilci PGD Velika Loka so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu, pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.25 sta na Halarjevem bregu, občina Šmarje pri Jelšah, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali pri nalaganju poškodovanih vozil. Reševalci NMP so tri osebe oskrbeli na kraju eno pa prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 18.57 je na cesti Zreče–Gorenje pri Zrečah, občina Zreče, padel motorist. Gasilci PGD Zreče so s tehničnim posegom motorista in motorno kolo prenesli do cestišča, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega, osvetljevali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 21.36 je na cesti Polzela–Andraž nad Polzelo, občina Polzela, padel motorist. Gasilci PGD Polzela so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.15 sta na Medenski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, skupaj z reševalci NMP Ljubljana opravili pregled udeležencev in odklopili akumulatorja. Reševalci so na kraju oskrbeli eno osebo.

Ob 16.32 sta na primorski avtocesti med priključkom Logatec in priključkom Vrhnika, občina Logatec, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Motorist in sopotnica padla in se poškodovala. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motornem kolesu, očistili cestišče ter reševalcem NMP Logatec nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovancev v reševalno vozilo.

Ob 17.40 se je v naselju Spodnje Gameljne, občina Ljubljana, na gozdni cesti prevrnil štirikolesnik. Gasilci GB Ljubljana so oskrbeli poškodovano sopotnico ter jo prenesli do reševalnega vozila, postavili štirikolesnik na kolesa in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.19 sta na cesti Šentjošt—Hrib pri Orehku, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 15.42 je na cesti Kreplje–Voglje, občina Sežana, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana ter vozilo postavili nazaj na cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.16 je v Oblakovi ulici v Celju zagorel nadstrešek v podjetju. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar, ki je zajel okoli 10 kvadratnih metrov strehe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.39 se je v naselju Segovci, občina Apače, kadilo iz elektro omarice. Gasilci PGD Apače in Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka in objekt pregledali s termo kamero. Pristojno elektro podjetje je odklopilo električno energijo na objektu.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.59 je v naselju Velika Loka, občina Trebnje, občan na žagi opazil dim. Gasilci PGD Trebnje, Velika Loka, Šentlovrenc, Čatež, Občine in Trebanjski Vrh so pogasili gorečo žagovino ob stroju in jo odstranili ter s termovizijsko kamero pregledali okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 21.19 je na Mestnem trgu v Kozini na parkirišču gorelo tovorno vozilo v predelu motorja. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili mimoidoči in voznik. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in sanirali parkirišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 9.58 so v naselju Spodnje Grušovje, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Tepanje pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Maribor

Ob 20.42 so v Lahovi ulici v Mariboru v zbirnem centru goreli okolju nenevarni odpadki. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Razvanje, PGD Brezje, PGD Pobrežje in PGD Dogoše so pogasili požar, gasilci PGD Brezje pa so ostali na gasilski straži. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 17.01 so v kampu Adria – Ankaran zaznali močan vonj po plinu. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo detektorja pregledali plinohrame in okolico, vendar povišanih vrednosti niso zaznali.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.41 so v potoku Slomščica pri naselju Lutrje, občina Šentjur, opazili pogin rib. Na kraj so bile napotene ustrezne službe. Gasilci PGE Celje so pregledali potok in na gladino namestili vpojna črevesa.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 7.01 je v gozdu pri naselju Grič pri Klevevžu, občina Šmarješke Toplice, občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na varni lokaciji uničili letalsko bombo kalibra 70 mm in dvajset kosov protipehotnega streliva, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.38 so v Čopovi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 so v Kajuhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odstranili vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 22.33 je v Kmetičevi ulici v Trzinu na železniškem prehodu obtičalo osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so s tehničnim posegom vozilo odstranili s prehoda.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 je v naselju Jelovec, občina Maribor, iztekala voda v kuhinji in poplavljala stanovanjsko hišo. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer na vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V ponedeljek bo na Koroškem in v Savinjski regiji večinoma sončno, na Gorenjskem pa zmerno, občasno tudi pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodnik. Na Gorenjskem bo proti večeru možna kakšna ploha, a ni zelo verjetno.

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že zjutraj se bodo plohe in nevihte od severozahoda razširile nad večji del Slovenije. Možni bodo krajevno močnejši, a ne dolgotrajni nalivi. Popoldne se bo vreme umirjalo, do večera bo dež povsod ponehal in od severozahoda se bo jasnilo.

V sredo in četrtek bo sončno z meglenimi jutri. V četrtek popoldne bo morda kakšna ploha na Gorenjskem.

V petek pričakujemo plohe in nevihte v zahodni Sloveniji, kakšna bo možna na Gorenjskem. V soboto bodo pogostejše in možne povsod po Sloveniji.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/