Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev elektronske identifikacije članicam Združenja bank Slovenije

Na seji Odbora za poslovanje s prebivalstvom, ki deluje v okviru Združenja bank Slovenije, smo sodelavci Ministrstva za digitalno preobrazbo predstavnikom bank predstavili stanje na področju elektronske identifikacije in novosti, ki se nam na tem področju obetajo v prihodnje.

Že približno leto dni lahko ponudniki elektronskih storitev tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju svojim uporabnikom omogočijo prijavo tudi z elektronsko osebno izkaznico, ki skladno z nacionalno in evropsko zakonodajo zagotavlja najvišjo raven zanesljivosti pri elektronski identifikaciji.

Tik pred sprejetjem pa je nova evropska zakonodaja, ki bo državljanom in podjetjem Evropske unije predvidoma od leta 2026 dalje omogočala uporabo elektronske denarnice za digitalno identiteto, s pomočjo katere bodo lahko na enak način elektronsko poslovali v vseh državah članicah Evropske unije. Državljani in podjetja bodo lahko z evropsko denarnico opravljali elektronske storitve v javnem sektorju ter tudi na tistih področjih v zasebnem sektorju, kjer se zahteva zanesljiva prijava uporabnika.

Na ravni Evropske unije se pričakuje, da bo k temu zavezan tudi celotni bančni in finančni sektor, kot na primer za odpiranje bančnega računa na daljavo, odredb plačilnih transakcij in podobno. 

Infografika prikaza treh možnosti elektronske indetifikacije.

Možnosti elektronske indetifikacije.