Skoči do osrednje vsebine

Nova letalska povezava med Ljubljano in Luksemburgom

Vzpostavitev povezave Luksemburg-Ljubljana-Luksemburg je rezultat javnega razpisa za subvencioniranje letaliških pristojbin na ljubljanskem letališču, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo izvedlo aprila letos kot enega prvih ukrepov za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije.
Slovesnost ob otvoritvi nove letalske povezave

Pristanek prvega letala na novi liniji Ljubljana-Luksemburg | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo

Kot je na priložnostni slovesnosti ob prvem pristanku letala iz Luksemburga povedal državni sekretar Andrej Rajh, se je po pandemiji covida-19 in propadu slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika letalska povezljivost Slovenije bistveno poslabšala. "S sedanjim stanjem letalske povezljivosti Slovenije nismo zadovoljni, zato bomo nadaljevali s prizadevanji za njeno izboljšanje," je napovedal.

Po vzpostavitvi povezave z Luksemburgom bo maja prihodnje leto sledila še vzpostavitev povezave z Rigo, ki jo bo dvakrat tedensko zagotavljal letalski prevoznik AirBaltic. Ta je uspel na drugem javnem razpisu za pridobitev subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Konec oktobra je načrtovana izvedba tretjega razpisa.

Hkrati se nadaljujejo študije glede morebitne ponovne vzpostavitve slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika. "Na ministrstvu za infrastrukturo skladno s sklepom vlade preučujemo različne možnosti. Končne odločitve še ni, nekako pa se nagibamo k temu, da bi se povezali s strateškim partnerjem, ki bi nudil znanje, tako da bi bila letalska družba, če bo do tega prišlo, operabilna in ekonomsko učinkovita," je še izpostavil Rajh.