Skoči do osrednje vsebine

Koprivc: V obdobju hitrih sprememb se Evropa in Slovenija zavedata pomena razvoja in inovacij

Državni sekretar mag. Marko Koprivc je bil v četrtek, 14. septembra 2023 slavnostni govornik na mednarodnem poslovnem srečanju Connect2Slovenia, ki je potekalo v okviru sejma MOS, na Celjskih sejmih d.d. Dogodek je organizirala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v partnerstvu s SPIRIT Slovenija, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport in Advantage Austria Slovenija.

Inovacije so praviloma rezultat izjemne strokovnosti, spoštovanja znanja, sodelovanja, pa tudi odnosa do okolja in človeka. To je gonilo sprememb, ki prinašajo seveda ekonomske učinke, hkrati pa izboljšujejo številne procese in povečujejo učinkovitost. S tem pozitivno vplivamo na delovne procese, pa tudi vsakodnevne, na področju okolja, pa od mobilnosti do zdravstva, je v uvodu nagovora izpostavil državni sekretar mag. Marko Koprivc.

»V obdobju hitrih sprememb se Evropa in Slovenija zavedata pomena razvoja in inovacij, tako v povezavi z zelenim in digitalnim prehodom kot tudi na drugih področjih. Za cilja Pametna Evropa in Pravični prehod je zato namenjenih skoraj 1 milijarda evrov evropskih sredstev, ki bosta razvijala znanja in spretnosti za pametno specializacijo, industrijski prehod in podjetništvo ter koncept pravičnega prehoda za regije in ljudi,« je v nagovoru izpostavil državni sekretar Koprivc.

»V programskem obdobju 2021-2027 smo si v novi Strategiji pametne specializacije v Sloveniji kot cilj postavili zeleni prehod, ki ga razumemo kot inovativno, nizkoogljično, digitalno in na znanju temelječo preobrazbo gospodarstva in družbe. S tem pametna specializacija dobiva trajnostni značaj in se uveljavlja pod kratico S5 (ang. Slovenian Sustainable Smart Specialisation Strategy) ter predstavlja celovito in osrednjo podlago za del dodeljevanja sredstev v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj znotraj cilja Pametna Evropa. Koncept pametne specializacije je namreč ključni vzvod za transformacijo in povečanje produktivnosti,« je Koprivc izpostavil pomen pametne specializacije.

Dogodek je bil namenjen malim in srednje velikim podjetjem ter start up podjetjem s področja pametne industrije.

Sejem MOS, dogajanje drugega dne

Drugi dan sejemskega dne so za program poskrbeli kolegi iz sektorja za koordinacijo strategije pametne specializacije iz našega ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

  • Z inovacijskim zajtrkom smo stopili v dan
  • Obiskovalci sejma so se lahko seznanili s Slovensko strategijo trajnostne pametne specializacije S5 in Strateško razvojno – inovacijskimi partnerstvi SRIP
  • Državni sekretar mag. Marko Koprivc  je bil slavnostni govornik na mednarodnem poslovnem srečanju Connect2Slovenia. Dogodek je bil namenjen malim in srednje velikim podjetjem ter start up podjetjem s področja pametne industrije.
  • Na delavnici s strateškim partnerstvom Strategije pametne specializacije SRIP Tovarne prihodnosti pa so govorci predstavili najnovejše procese namenjene integraciji novih tehnologij v smeri polnega prehoda v krožno, zeleno, digitalno gospodarstvo ter kako smo lahko konkurenčni v panogah, kjer ima Slovenija razkrite primerjalne prednosti. prehoda v krožno, zeleno, digitalno gospodarstvo ter kako smo lahko konkurenčni v panogah, kjer ima Slovenija razkrite primerjalne prednosti.