Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. septembra 2023.

Potresi

Ob 22.23 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,1 v bližini Anhovega, 65 km zahodno od Ljubljane.

Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Kobarida, Tolmina, Mosta na Soči, Ročinja, Deskel, Kneže in okoliških naselij ter naselij Banjške planote. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Neurja

Izpostava Ljubljana

Ob 15.29 na Agrokombinatski cesti v Ljubljani gasilci PGD Zalog - Spodnji Kašelj prečrpali meteorno vodo iz dvorišča pred stanovanjsko hišo.

Ob 15.37 so v Klemenovi ulici v Ljubljani Gasilci PGD Zgornji Kašelj prečrpali okoli 10 kubičnih metrov meteorne vode.

Ob 16.28 so na Litijski cesti v Ljubljani gasilci PGD Slape Polje iz kletnih prostorov izčrpali meteorno vodo.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.24 so na Partizanski cesti v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje – mesto iz kletnih prostorov izčrpali meteorno vodo.

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 19.37 je na Stari cesti v Naklem sunek vetra odkril streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Naklo so prekrili poškodovan del ostrešja.

 

Udari strel

Izpostava Celje

Ob 15.33 je v Šaranovičevi ulici v Celju strela udarila v dimnik stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka pregledali okolico dimnika in odstranili nekaj kosov opeke, ki je ogrožala mimoidoče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.52 sta se na opuščeni poti z Vitranca, občina Kranjska Gora, zaplezala tuja pohodnika. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so pohodnika našli s pomočjo koordinat in ju nepoškodovana na klasičen način pospremili v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.10 je pri Kostanjevici na Krki voznica osebnega avtomobila zapeljala v potok. Gasilci PGE Krško so kraj zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom izvlekli vozilo na cestišče in nudili pomoč avtovleki. Poškodovano voznico so reševalci NMP Krško oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.27 so v naselju Zeče v občini Slovenske Konjice trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Koper

Ob 7.52 sta v naselju Dekani v občini Koper trčili osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.03 je na avtocesti Logatec–Vrhnika, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GB Ljubljana, PGD Stara Vrhnika in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 13.43 sta na trzinski obvoznici v Trzinu trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi.

Ob 14.28 sta pred izvozom Ljubljana - Sneberje v smeri Maribor, občina Ljubljana, trčili kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.21 sta v naselju Draga, občina Nova Gorica, trčila kombinirano vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so poškodovanca na kraju dogodka oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Ob 13.30 sta na cesti Spodnja Idrija–Želin, občina Idrija, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč delavcem komunalne službe, očistili vozišče in nudili prvo pomoč neodzivni osebi do prihoda reševalcev NMP Idrija. Ena oseba je zaradi poškodb preminula na kraju dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.56 je v bližini naselja Grm na avtocesti v smeri Ljubljane, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na brežino. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo. Za odstranitev posledic nesreče so poskrbeli dežurni delavci DARS-a. Na kraju so bili prisotni policisti.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.01 sta v naselju Otiški Vrh, občina Dravograd, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec in KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri izvleku tovornega vozila na cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.08 je v naselju Vreskovo v Trbovljah tovorno vozilo zdrsnilo s cestišča in pri tem poškodovalo rezervoar za gorivo. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje goriva, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče v dolžini okoli 200 metrov ter nudili pomoč avtovleki pri izvleki vozila na cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.35 je na Maistrovi ulici v Celju zagorelo v podstrešni sobi stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero. Lažje poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.03 je v naselju Zbilje v občini Medvode zagorelo v pritličju stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Preska Medvode, Zbilje in Smlednik so požar, ki je uničil spalnici in kuhinjo v pritličju, pogasili, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Zaradi hitrega posredovanja gasilcev se požar ni razširil v prvo nadstropje in ostrešje objekta.

Ob 14.43 je v naselju Mali Jelnik, občina Lukovica, zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje. Požar so pogasili gasilci PGD Blagovica, PGD Lukovica, PGD Krašnja, PGD Prevoje in PGD Trojane.

Izpostava Postojna

Ob 20.21 je na Partizanski cesti na Rakeku zagorelo v stanovanjski stavbi. Gasilci PGD Rakek, Unec, Ivanje selo in Cerknica so pogasili požar, iznesli gorečo posodo, prezračili prostore ter izmerili prisotnost nevarnih plinov.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 20.36 je ob Straški cesti v Novem mestu gorel kup lesnih odpadkov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 19.30 so na lokalni cesti Blanca–Poklek, občina Sevnica gasilci PGD Sevnica nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Celje

Ob 5.01 so na cesti na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali razlito motorno olje. 

Izpostava Ljubljana

Ob 11.35 je v Ulici Jožeta Jame v Ljubljani puščala jeklenka z amonijakom. Gasilci GB Ljubljana so izmerili prisotnost amonijaka v okolici jeklenke in zaznali povišano koncentracijo na kontaktu pri ventilu. Pripadniki Državne enote IRE Klor – TKI Hrastnik so poškodovano jeklenko prepeljali do proizvajalca.

Izpostava Ptuj

Ob 20.53 je v Gerečji vasi na počivališču Dravsko Polje, občina Hajdina, iz stroja naloženega na prikolici iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Ptuj in JZ GZ Maribor so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje tekočine v naravno okolje, prečrpali 50 litrov olja in očistili cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.33 je na Dobrunjski cesti v Ljubljani občan pri zemeljskih delih naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta zavarovala kraj najdbe in na varnem kraju uničila ročno bombo, pehotni strelivi in 32 kosov pehotnega streliva iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.19 je v naselju Novelo, občina Miren-Kostanjevica, občanka pri urejanju parcele naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato kalibra 75mm, teže 7 kg, italijanske izdelave, topovski vžigalnik kalibra 149 mm, italijanske izdelave, topovski vžigalnik kalibra 80 mm, teže 0,65kg, avstrijske izdelave in topovski vžigalnik kalibra 65mm, teže 0,3 kg, italijanske izdelave, vse iz obdobja 1.svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.31 so na Veluščkovi ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili socialnemu uslužbencu in reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.31 so na cesti Kanal–Lig, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.03 so v ulici Ob Suhi na Ravnah na Koroškem gasilci KGZ Ravne vstopili v stanovanje čez balkon, odprli vhodna vrata in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele. Oseba je bila prepeljana v SB Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

V petek, soboto in nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, zjutraj in deloma dopoldne ponekod po nižinah megleno. Predvsem danes bo možna kakšna ploha, količina padavin bo majhna. Najnižje jutranje temperature od 8 do 13, najvišje dnevne od 21 do 25 °C, postopno pa iz dneva v dan še kašno stopinjo topleje.

V ponedeljek bo zapihal jugozahodnik. Na Gorenjskem bo občasno nekaj več oblačnosti, drugod bo dokaj sončno. Padavin na teh območjih ne pričakujemo. Bodo pa plohe in posamezne nevihte zajele večino Slovenije v torek, nekaj jih bo še v noči na sredo. Zaenkrat ni pričakovati večjih količin.