Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je pridobila dodaten sedež v Evropskem parlamentu

Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve podpiramo sprejetje sklepa Evropskega sveta o sestavi Evropskega parlamenta za parlamentarno obdobje 2024–2029, s katerim je Slovenija pridobila en poslanski sedež več, skupno jih bo po novem imela devet.

Dodaten sedež v Evropskem parlamentu povečuje možnosti vpliva na proces odločanja in na sooblikovanje politik EU, kar izjemno vpliva na naše vsakdanje življenje. "Deveti slovenski sedež v Evropskem parlamentu pomeni boljšo zastopanost slovenskih državljank in državljanov ter interesov državljank in državljanov EU. Kot nekdanja evropska poslanka se zelo dobro zavedam, kako pomembno je, da se krepi glas Slovenije znotraj EU," je ob novici o dodatnem sedežu za Slovenijo povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Skupno število sedežev v Evropskem parlamentu se je s 705 povečalo na 720. 15 novih sedežev pa se je - na podlagi demografskih sprememb v EU od volitev v Evropski parlament leta 2019 - razdelilo med dvanajst držav članic. Poleg Slovenije so po en dodatni sedež pridobile Avstrija, Danska, Finska, Slovaška, Irska, Latvija, Belgija in Poljska, dva dodatna sedeža pa Španija, Nizozemska in Francija. S tem bo zagotovljena doslednejša uporaba načela padajoče proporcionalnosti, ki državam z manjšim številom prebivalcev dodeljuje več poslanskih sedežev na prebivalca kot večjim državam, kot tudi ustrezna zastopanost manjših držav članic.

Za dokončno sprejetje Sklepa je potrebna še soglasna potrditev predloga na ravni Evropskega sveta, kar bo izvedeno v prihodnjih dneh s pisnim postopkom.