Skoči do osrednje vsebine

Dan podjetništva na stojnici ministrstva na 55. mednarodnem obrtnem sejmu MOS

Drugi dan ministrstva na MOS-u je minil v znamenju mladih podjetnikov. Minister Matjaž Han je poleg tega s svojim nagovorom uradno odprl mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia. Državni sekretar Dejan Židan pa je ponovno odprl razpravo o izzivih oblikovanja zakonodaje na področju rokodelstva.

Stojnica ministrstva je mladim, ki so bili glavni obiskovalci sejma v dopoldanskih urah, ponujala obilo zanimivih vsebin, od športnih iger do spoznavanja našega osončja in naše dežele.

Minister na »Connect2Slovenia«

Minister Matjaž Han se je udeležil dogodka Connect2Slovenia, ki je predvsem namenjen povezovanju. Dogodka se je udeležilo preko 120 podjetij iz 13 držav. Minister je izrazil zadovoljstvo, da je Obrtna zbornica Slovenije organizirala tovrsten dogodek. »To je še posebej pomembno sedaj po avgustovskih poplavah, ko se prizadeti del gospodarstva ponovno postavlja na noge. Onkraj naših meja moramo ponesti jasno sporočilo, da je slovensko gospodarstvo delujoče, odprto in varno za poslovanje ter da država stoji za prizadetimi podjetji in jim pomaga, da bi lahko kar najhitreje nadaljevala s poslovanjem.«

Slovensko gospodarstvo je sicer zelo izvozno usmerjeno in močno vpeto v globalne verige vrednosti. Izvoz predstavlja kar 91 odstotkov bruto domačega proizvoda od tega 76 odstotkov na trge EU. »Ta močna vpetost v evropsko gospodarstvo nas dela bolj ranljive in odvisne. Zaradi česa je ključnega pomena diverzifikacija oziroma razpršitev trgov ter pozicioniranje naših podjetij višje v mednarodnih verigah vrednosti,« je še poudaril minister.

Ministrstvo v ta namen izvaja številne aktivnosti. Med drugim na javnih razpisih preko razvojnih sredstev spodbuja digitalizacijo podjetij, zelene visoke tehnologije ter inovacije, raziskave in razvoj. Podjetjem pomaga pri nastopih na tujih trgih in izkoriščanju tržnih niš z visoko tehnološkimi proizvodi in storitvami. Izvaja več kampanj za promocijo slovenskega gospodarstva na trgih tretjih držav izven EU. Kot četrta najbolj industrializirana država v EU, pa je Slovenija tudi pred izzivom, kako se preoblikovati v smeri manjše energetske porabe in bolj trajnostnih tehnologij. »A verjamem, da bomo zmogli tudi to. Slovenci smo že večkrat dokazali, da ko je težko, znamo stopiti skupaj in prebroditi vsako težavo,« je zaključil minister.

Na MOS tudi o izzivih nove zakonodaje za področje rokodelstva

O aktualnih razmerah na področju rokodelstva, predvsem z vidika priložnosti in izzivov, ki jih prinaša novi Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, so na okrogli mizi govorili predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije ter Zveze društev upokojencev Slovenije. Konstruktivni debati o rokodelstvu, kot o družbeno pomembni gospodarski panogi, so se priključili tudi rokodelke in rokodelci ter podporniki rokodelstva iz publike.

Državni sekretar mag. Dejan Židan je uvodoma dejal, da je obrtni sejem MOS odlična priložnost za srečanje rokodelcev, strokovnjakov, odločevalcev ter vseh drugih podpornikov in ljubiteljev rokodelstva. »Vesel sem, da so tovrstni dogodki vedno lepo sprejeti in obiskani, kajti na ta način dajemo tej panogi pomen in obenem podporo vsem rokodelkam in rokodelcem, ki se trudijo ohranjati rokodelske veščine ter prenašati neprecenljivo rokodelsko znanje na mlade.« Ob tej priložnosti je še enkrat izpostavil velik dosežek ministrstva, to je sprejem zakona, ki omogoča podlago za ohranjanje in nadaljnji razvoj rokodelstva. »Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva je plod večletnih prizadevanj in usklajevanje, in prepričan sem, da bo pripomogel k reševanju časti rokodelk in rokodelcev ter njihovega dela,« je sklenil državni sekretar in dodal, da se bo zakon na podlagi sprotnih izkušenj in odzivov v prihodnosti še dopolnjeval.

Gospodarsko ministrstvo z novim zakonom med drugim zagotavlja sistemsko financiranje tega področja. Del sredstev bo namenjen neposredno rokodelkam in rokodelcem, da bodo lahko pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pridobili certifikat za svoje najbolj kakovostne rokodelske izdelke brez plačila stroškov samega postopka. Finančno podporo bo ministrstvo rokodelcem dodeljevalo prek javnih razpisov. Novost, ki jo prinaša zakon, je tudi brezplačno usposabljanje za zainteresirane rokodelce po tako imenovani »rokodelskih shemi«, s čimer se bo prenašalo rokodelsko znanje in spodbujalo mlade za vključitev na pot rokodelstva. Ministrstvo bo neposredno financiralo tudi naloge ohranjanja in razvoja rokodelstva pri vseh glavnih nosilcih podpornega okolja rokodelstva: torej pri zbornici, rokodelskih centrih, konzorcijih rokodelskih centrov, Zvezi društev upokojencev Slovenije in Slovenskem etnografskem muzeju. Nenazadnje pa bo proračunska sredstva ministrstvo dodeljevalo z javnimi razpisi, ki bodo namenjeni posebej rokodelstvu. Finančne spodbude bodo na eni strani namenjene projektom rokodelcev kot fizičnih oseb, na drugi pa projektom rokodelcev kot pravnih subjektov.

Podjetniške ideje mladih

Sicer pa je dan na stojnici ministrstva minil v znamenju mladih podjetnikov. Dan so začeli predstavniki tekmovanja POPRI, ki so danes, 14. septembra 2023 odprli enaindvajseto sezono nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI. Organizator tekmovanja, Primorski tehnološki park, je predstavil vse podrobnosti, novosti in pomembne datume nove sezone. Ob tej priložnosti je potekal tudi posvet »Od šolskih klopi do podjetništva s POPRI. Kakšne so možnosti za mlade v Sloveniji?«. Na dogodku so izpostavili celovit pristop, ki ga ima Slovenija pri razvoju kompetence podjetnosti mladih, o čemer so razpravljali Minister za gospodarstvo Matjaž Han, direktorica Primorskega tehnološkega parka mag. Tanja Kožuh, direktorica SAŠA inkubatorja Ana Anžej in zmagovalec POPRI 2023 v kategoriji Mladi do 29. leta Lovro Rakar. Minister je poudaril, da se mora ministrstvo približati mladim in ljudem. Sodelujoči na pogovoru so bili enotni, da je ministrstvo pomemben motor podjetništva pri mladih, da pa bi bilo potrebno vključiti tudi druge resorje, predvsem izobraževanje. Oglejte si celoten pogovor na kanalu ministrstva.

Kot ambasadorji slovenskega gospodarstva so se predstavili predstavniki podjetja Hooray Studios, ki jih bolj poznamo po personaliziranih slikanicah Mali junaki. Slikanice so postale pravi prodajni hit in s svojo izvirno idejo prodirajo na mnoge svetovne trge. Pri širitvi jim pomagajo tudi mnogi svetovno znani posamezniki, ki so se navdušili nad to edinstveno knjižico. O svojih izkušnjah je govoril soustanovitelj podjetja, Rado Daradan. 

Prav tako v vlogi ambasadorjev slovenskega gospodarstva, je podjetje Equa predstavil direktor, Anže Miklavc. To podjetje je s svojimi inovativnimi izdelki med drugim že dvakrat prejelo tudi prestižno mednarodno oblikovalsko nagrado Red Dot Design Award. 

Minister je obema predstavnikoma čestital za uspeh in izvirne ideje. Poudaril je pomen kreativnosti in idej. Od leta 2017 deluje Center za kreativnost, nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kreativce in kulturnike, ki predstavlja pomemben del inovativnega podpornega okolja. Poslušajte pogovor na družbenih kanalih agencije SPIRIT Slovenija.

Pestro dogajanje na stojnici ministrstva

Na stojnici ministrstva v Dvorani L1 pa so potekale še mnoge zanimive predstavitve. Tu je bilo podjetje Arctur s svojim projektom Turizem 4.0. Slovenska turistična organizacija je predstavljala Slovenijo kot destinacijo za edinstvena doživetja, tam je bil TIC Ilirska Bistrica. S pomočjo Olimpijskega komiteja Slovenije pa smo organizirali zabavne športne igre.

Na sejemskem prostoru smo podprli tudi predstavitve nosilcev podpornega okolja rokodelstva. V neposredni bližini razstavnega prostora ministrstva so rokodelci Obrtne zbornice Slovenije, Zveze društev upokojencev Slovenije in rokodelskih centrov izvajali brezplačne mini rokodelske interaktivne delavnice ki se jih lahko vsi zainteresirani udeležijo še vse do konca trajanja sejma.

Podrobnejši program dogajanja na razstavnem prostoru ministrstva po dnevih…