Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje vojaškega in civilnega osebja o trgovini z ljudmi

Skladno z veljavnim Akcijskim načrtom za boj proti trgovini z ljudmi za obdobje 2023–2024 na Gradu Jable v Mengšu poteka usposabljanje vojaškega in civilnega osebja, na katerem se bodo seznanili z aktualnimi vsebinami s področja boja proti trgovini z ljudmi, s kazalniki za prepoznavo morebitnih žrtev in z ukrepi ob zaznavi tovrstnih kaznivih dejanj.

Pridobljeno znanje bodo multiplikatorji prenašali do pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki se bodo udeležili mednarodnih operacij in misij, ter na ta način prispevali tudi k zmanjševanju tega pojava v izvornih državah.

Gre za prvo takšno usposabljanje zaposlenih na Ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski, ki poteka v organizaciji Centra za izobraževanje in usposabljanje za sodelovanje v mirovnih operacijah in misijah. Izvajajo ga predstavniki Ministrstva za notranje zadeve, Policije in humanitarne organizacije Slovenske karitas.

Medresorska delovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi v okviru preventivnih aktivnosti že vrsto let skrbi za izvedbo rednih usposabljanj vseh strokovnjakov, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko trgovine z ljudmi. S tem želimo zagotoviti boljšo prepoznavo teh kaznivih dejanj in pravočasno pomoč žrtvam trgovanja.

Udeleženci sedijo na rjavih stolih, gledajo naprej, kjer stoji predavatelj, za njim bela stena in projektor, na katerem piše Boj proti trgovini z ljudmi.

Usposabljanje zaposlenih na Ministrstvu za obrambo in Slovenski vojski o trgovini z ljudmi | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve