Skoči do osrednje vsebine

Na septembrskemu večeru Sredi domovine Oskar Molek

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes gostil septembrski večer z izseljenskimi ustvarjalci Sredi domovine. Svojo razstavo fotografij z naslovom Mikrokozmos Buenos Aires – Ljubljana 1986 – 2023, ki smo jo ob tej priložnosti odprli v avli urada, nam je predstavil argentinski Slovenec, fotograf, publicist, raziskovalec in profesor Oskar Molek.
Blanka Markovič Kocen in Oskar Molek sedita, za njima plakat urada, na levi slovenska in evropska zastava.

Blanka Markovič Kocen in Oskar Molek. | Avtor: Urad Vlade Rs za Slovence v zamejstvu in po svetu

Udeležencem je v prijetnem pogovoru, ki ga je vodila novinarka in sodelavka Združenja Slovenska izseljenska matica Blanka Markovič Kocen, razkril tudi svoj pogled na fotografijo in zbrane spustil v svoj ustvarjalni svet. Med drugim je izpostavil, da ga navdihuje arhitektura in izrazi na človeškem obrazu.

Razstava bo na ogled v avli Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu še vse do 6. oktobra 2023.

Oskar Molek, ki prihaja iz Buenos Airesa v Argentini, je potomec predvojnih migrantov, očeta Belokranjca in matere Primorke. Rojen je bil leta 1950 v Vincente Lópezu v pokrajini Buenos Aires. V letih med 1982 in 1987 je bival v Ljubljani, kot štipendist Slovenske izseljenske matice, kjer je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani študiral Etnologijo in na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani obiskoval predavanja dr. Tomaža Brejca »zgodovina sodobne umetnosti«. Fotograf samouk, ki se je s fotografijo prvič pobliže spoznal skupaj z Alešem Gačnikom med študijem etnologije v Sloveniji, se je kasneje v Argentini udeležil delavnice Hectorja Cartierja, prav tako je obiskoval seminarje in izpopolnjevalne tečaje fotografije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Buenos Airesu skupaj s številnimi priznanimi fotografi. Njegove fotografije so bile objavljene v revijah, katalogih in medijih tako v Argentini kot v Sloveniji. Oskar Molek je publicist, učitelj, raziskovalec, profesor in posredovalec fotografije, že več desetletij namreč posreduje fotografijo in znanje o fotografiji tako mladim prihodnjim fotografom kot ljubiteljem fotografiranja v Buenos Airesu. Vir: Združenje SIM

V okviru niza večerov pod naslovom Sredi domovine na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu gostimo izjemne ustvarjalce, ki živijo in delujejo zunaj matične domovine. Vsi ljubitelji literature, glasbe in drugih umetnosti imate tako priložnost, da v prestolnici od blizu spoznate zamejske in izseljenske ustvarjalce ter njihove stvaritve.

Že sedaj vabimo na oktobrski večer Sredi domovine, in sicer 11. oktobra 2023, na katerem nas bo po sledeh svojega ustvarjalnega sveta popeljal tržaški Slovenec, pesnik, pisatelj in urednik, ki letos slavi 80 let, Marko Kravos. Prijazno vabljeni!