Skoči do osrednje vsebine

Slovenija najavila predsedovanje Barcelonski konvenciji

V Istanbulu, v Turčiji, potekajo še zadnje intenzivne priprave na 23. Zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije (angleško Contracting Parties - COP) COP23. Slovenija bo decembra 2023 gostila 23. srečanje in na njem prevzela dvoletno predsedovanje Barcelonski konvenciji za obdobje 2024-2025.

Barcelonska konvencija je edini regionalni večstranski pravni okvir za varstvo sredozemskega morskega in obalnega okolja.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je v okviru  predstavitve priprav Slovenije na COP23 v video nagovoru izpostavil naslednje prioritetne vsebine za čas slovenskega predsedovanja Barcelonski konvenciji: krepitev regionalnega sodelovanja za odgovorno upravljanje z obalnimi viri v Sredozemlju, izvajanje trajnostne modre ekonomije EU s povezavo prostorskega načrtovanja v porečjih, obali in morju (načelo »od izvira do morja«) in aktivno vključevanje in sodelovanje mladih.

Minister  Brežan je med drugim poudaril tudi potrebo po vzpostavitvi bolj učinkovitega sodelovanja med regijami Podonavja, Črnega morja in Sredozemlja zaradi povečane okoljske ogroženosti.

Ob nagovoru ministra Brežana je bil razkrit logotip slovenskega predsedovanja Barcelonski konvenciji.

Slovenski logotip COP23 izpostavlja pomen upoštevanja ekosistemov in njihovega ohranjanja v času vse večjih učinkov podnebnih sprememb z upoštevanjem modrih in zelenih koridorjev v sodobnem prostorskem načrtovanju.

Na spletni strani Ministrstva za naravne vire so objavljene podrobnejše informacije o Barcelonski konvenciji