Skoči do osrednje vsebine

Gostili smo ukrajinske sodnike

V okviru študijskega obiska v Sloveniji so naše ministrstvo obiskali sodniki Protikorupcijskega sodišča Ukrajine in se podrobneje seznanili z delovanjem Nacionalnega preiskovalnega urada, ki preiskuje najzahtevnejša kazniva dejanja. Sodnike sta pozdravila minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić.

Minister Boštjan Poklukar je dejal, da ga veseli odločitev ukrajinskih sodnikov, da nas obiščejo, saj je izmenjava dobrih praks med institucijami zelo dobrodošla. Poudaril je, da je boj proti korupciji cilj obeh držav. »Korupcija je glavno orodje kriminalnih združb za infiltracijo v področja gospodarstva, politike in drugih družbenih sistemov v državi. To spodkopava zaupanje ljudi v demokratične institucije in pravno državo,« je poudaril minister. »Ena od prednostnih nalog mojega mandata je zavzemanje za ničelno toleranco do korupcije. Za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj sem policiji dal obvezne usmeritve, pri čemer ima pomembno nalogo prav Nacionalni preiskovalni urad. Ključno vlogo za preprečevanje in boj proti korupciji pa ima tudi nepristransko in dobro delujoče pravosodje,« je zaključil Poklukar.

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je poudaril, da je današnje srečanje dobra priložnost za izmenjavo praktičnih izkušenj z odkrivanjem korupcijskih kaznivih dejanj in dobrih praks mednarodnega sodelovanja. Kriminaliteta namreč ne pozna državnih meja, zato je sodelovanje vedno zaželeno.

V nadaljevanju je potekala predstavitev dela Nacionalnega preiskovalnega urada in medsebojna izmenjava znanj in izkušenj.