Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. septembra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.03 je v Koči pri Triglavskih jezerih, občina Bohinj, nenadno obolel otrok. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli in s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Ob 9.16 si je pohodnik pri sestopu z Zelenice, občina Žirovnica, poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so pohodnika na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Kranj.

Ob 10.08 se je v steni Škrlatice, občina Kranjska Gora, pri plezanju poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Ob 18.04 so na območju Studorskega prevala, občina Bohinj, gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter LPE z ekipo GRS Brnik oskrbeli in v dolino prepeljali onemoglo planinko.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.32 so iz stene pod bivakom na Skuti gorski reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa GRS s helikopterjem LPE rešili dva zaplezana planinca.

Ob 16.56 sta v dolini Kamniške Bistrice, občina Kamnik, v bližini Rokovnjaških jam planinca zašla s poti in se zaplezala. Gorski reševalci GRS Kamnik so ju našli in nepoškodovana varno pospremili v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.06 so pod Razorjem v občini Bovec gorski reševalci GRS Bovec in helikopter LPE skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku oskrbeli onemoglega pohodnika in ga prepeljali v Bovec, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Tolmin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.52 sta v Drofenikovi ulici v Šentjurju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, vozili umaknili s cestišča ter odklopili akumulatorje. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Celje, dve pa v ZD Šentjur.

Izpostava Koper

Ob 18.13 je na Cesti Zore Perello-Godina v Kopru osebno vozilo trčilo v električni skiro. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.05 sta na primorski avtocesti na relaciji Unec–Logatec, občina Logatec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in iznosu osebe iz vozila, na poškodovanem vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 17.19 je v naselju Velike Češnjice v občini Ivančna Gorica padel motorist in obležal na brežini. Gasilci PGD Stična so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Ob 18.12 je v naselju Videm, občina Dol pri Ljubljani, motorist zapeljal v reko Kamniška Bistrica. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.30 se je v bližini naselja Kal - Koritnica, občina Bovec, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Bovec so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

Ob 15.27 sta v naselju Volčja Draga, občina Renče-Vogrsko, trčila motor in osebno vozilo. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so nudili prvo pomoč poškodovanima motoristoma, sanirali cestišče in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.19 je v Adamičevi ulici v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v betonski oporni zid. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem in umaknili vozilo s cestišča. Reševalci NMP ZD Novo mesto so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v novomeško bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.18 je na Opekarniški cesti v Celju zagorela sončna elektrarna na strehi trgovskega centra. Gasilci PGE Celje, PGD Celje Gaberje in Škofja Vas so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili razsmernike ter streho pregledali s termo kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.27 je v naselju Rakitnica, občna Ribnica, zagorel nadstrešek ob stanovanjskem objektu. Domači so požar omejili pred prihodom gasilcev PGD Ribnica in Rakitnica, ki so požar dokončno pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 4.05 je v naselju Podgorje, občina Slovenj Gradec, gorel lesen objekt. Gasilci PGD Podgorje, PGD Slovenj Gradec in PGD Raduše so požar pogasili ter iz prostora iznesli več plinskih jeklenk. Objekt je uničen.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.01 je na štajerski avtocesti v predoru Jasovnik v smeri Ljubljane, občina Kamnik, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so požar pogasili, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.44 je v naselju Bezgovica, občina Šmarje pri Jelšah, zagorel tram na saniranem požarišču. Požar so pogasili PGD Zibika.

Izpostava Maribor

Ob 18.25 je v naselju Spodnje Dobrenje, občina Pesnica, zagorelo v naravi. Požar v velikosti okoli 50 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Pesnica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.07 so v bližini naselja Gojače, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo pogasili požar v naravnem okolju.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 16.49 se je v Beethovnovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjske stavbe sprožil javljalnik za prisotnost monoksida. Gasilci GB Ljubljana so prezračili prostore, izmerili prisotnost nevarnih plinov, iz električne napetosti odklopili plinsko peč ter stanovalcem odsvetovali uporabo plinske peči do prihoda strokovne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.49 je v naselju Polica, občina Naklo, iz traktorja iztekalo hidravlično olje. Gasilci GARS Kranj so nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 11.54 je na cesti v naselju Hrušica na Jesenicah iz rezervoarja tovornega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci GARS Jesenice so iz rezervoarja prečrpali gorivo in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 16.32 so v naselju Gorenje Jezero, občina Cerknica, pri rušenju objekta naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije so odstranili šolski projektil, kalibra 90 mm, jugoslovanske izdelave in ga do uničenja shranili v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.33 so na Cesti Rudija Papeža v Kranj, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala in rešili ujeto osebo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.06 so v Vrtni ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Postojna

Ob 15.54 so v naselju Zagorje, občina Pivka, gasilci PGD Zagorje zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V ponedeljek in torek bo pretežno jasno s temperaturami od 27 do 30 °C. V ponedeljek bo nekaj jugozahodnega vetra na Štajerskem in v Prekmurju, od jutri do srede pa bo jugozahodni veter pihal tudi drugod.

V sredo bo sprva sončno, popoldne pa bo naraščala verjetnost za plohe in nevihte v zahodni in severni Sloveniji. V četrtek kaže na spremenljivo oblačno vreme s plohami in nevihtami.

V petek, soboto in nedeljo kaže na deloma sončno vreme z nekaj jutranje megle po nižinah. Verjetnost za krajevne padavine je nekoliko povečana v petek popoldne, v noči s sobote na nedeljo ter deloma še v nedeljo čez dan.