Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. septembra 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.53 si je na grebenu Kozjega roba, občina Bohinj, planinka zlomila gleženj. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in posadke s helikopterjem LPE oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 7.54 si je v bližini Prešernove koče, na pobočju Stola, naselje Zabreznica, občina Žirovnica, pri teku na organiziranem dogodku, udeleženec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga oskrbeli na kraju in ga s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik ter helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Ob 14.13 je na pobočju Stola, naselje Zabreznica, občina Žirovnica, pri teku na organiziranem dogodku, udeleženec obnemogel. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga oskrbeli na kraju in ga s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik ter posadke s helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.44 se je v bližini naselja Lokavec, občina Ajdovščina, pri delu v gozdu poškodoval občan. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin- skupina Ajdovščina in reševalci NMP Ajdovščina ter dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem LPE, ki je poškodovano osebo prepeljal v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena policija.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.23 je v naselju Dobrova, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, prebilo zaščitno ograjo in se zaletelo v drevo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, izvlekli vozilo na cestišče, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator ter počistili cestišče. Poškodovani je preminil na kraju dogodka. Cesta je bila zaprta za ves promet.

Izpostava Kranj

Ob 12.28 sta na regionalni cesti Lipnica–Podnart–Zvirče v neposredni bližini naselja Gobovce trčila osebno vozilo in motor, pri čemer se je voznik motorja težje poškodoval. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi treh poškodovanih oseb.

Ob 20.23 je v naselju Visoko pri Poljanah, občina Škofja Loka, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 23.17 sta v naselju Lahovče, občina Cerklje na Gorenjskem, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili cestišče, s tehničnim posegom vozilo, ki je zapeljalo na betonsko ograjo, postavili nazaj na cestišče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči treh poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 sta na kolesarski stezi v Podgorju, občina Kamnik, trčila kolesar in voznik štirikolesnika. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja do reševalnega vozila. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.47 je na cesti Strmec–Predel, občina Bovec, motorist zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi lažjega poškodovanega motorista in potegnili motor nazaj na cesto. Reševalci so poškodovanca prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Ob 23.11 je na cesti Šempeter pri Gorici–Dornberk pri Prvačini, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo v jarku. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so voznico s tehničnim posegom rešili iz vozila, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP Nova Gorica na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 9.30 je na cesti Kozina–Petrinja, občina Hrpelje-Kozina, padel motorist s sopotnico. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila in očistili cestišče. Reševalci NMP Sežana so poškodovanko prepeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Ptuj

Ob 8.06 sta na Mariborski cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet do prihoda policije ter nudili prvo pomoč poškodovanima. Reševalci NMP Ptuj so ju prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.29 je na regionalni cesti v Radljah ob Dravi padel motorist. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 7.58 je v Premrlovi ulici v Izoli prišlo do eksplozije in požara v večstanovanjskem objektu. Požar, ki je eno stanovanje uničil, drugo pa poškodoval, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola. Reševalci NMP so dve osebi oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola. Na kraju dogodka so bili tudi dežurni delavci Elektra Primorske, Rižanskega vodovoda Koper in pripadniki Civilne zaščite občine Izola. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.44 se je v Lendavski ulici v Murski Soboti iz poslovnega objekta pričelo kaditi in goreti. Gasilci PGD Murska Sobota so pogasili požar, pregledali objekt s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Obveščena je bila dežurna služba Elektra Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 18.37 je v Trnovski vasi zagorel hlev. Gasilci PGD Biš, Vitomarci, Destrnik in Desenci so iz objekta rešili 35 glav goveda in pogasili požar, ki je zajel ostrešje v velikosti 35 x 10 metrov in uničil deset bal sena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 22.21 je v naselju Pobegi v občini Koper zagorelo osebno vozilo. Požar je pričel gasiti voznik, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Pobegi-Čežarji in JZ GB Koper.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.18 so v Globokem, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Šmarje pri Jelšah pogasili manjši travniški požar.

Izpostava Koper

Ob 16.54 so v bližini vasi Koštabona, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče pogasili štiri manjše požare v naravnem okolju na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.58 so na kmetijskem zemljišču v bližini Šinkovega štradona v Ljubljani gorele tri bale sena. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Barje.

Ob 21.42 je na Ravbarjevi ulici v Ljubljani gorel trampolin. Požar so pogasili stanovalci pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so pogorišče pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 22.12 so na Taborski cesti v Grosuplju gasilci PGD Grosuplje pogasili tri pogorišča na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.59 je v naselju Bogojina, občina Moravske Toplice, gorela podrast in trstičje ob bližnjem potoku. Gasilci PGD Bogojina, Moravske Toplice in Filovci so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Ob 15.18 je v naselju Lendavske gorice, občina Lendava, v zapuščenih goricah gorela trava, grmičevje in stara trta na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.27 je v Volčji Dragi, občina Renče - Vogrsko, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Požar je še pred prihodom gasilcev PGD Renče - Vogrsko, Dornberk in JZ GRD GE Nova Gorica pogasil občan, gasilci pa so pregledali požarišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.25 je ob potoku Radulja v bližini naselja Hudenje, občina Škocjan, gorel kup vejevja. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobrava. Na kraju so bili prisotni policisti.

Ob 21.30 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela vejevje in grmičevje. Požar na površini okoli petdeset kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 17.49 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor iz Sevnice prepeljal poškodovano osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.48 sta na Cesti železarjev na Jesenicah dve osebi ostali ujeti v okvarjenem dvigalu. Gasilci GARS Jesenice so ju s tehničnim posegom rešili iz dvigala, ga izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 16.13 je v naselju Otoče, občina Radovljica, zaradi prekinjene oskrbe z električno energijo, obolela oseba potrebovala agregat za napajanje kisika. Gasilci PGD Ljubno so zagotovili agregat do odprave okvare na elektroenergetskem vodu.

Izpostava Maribor

Ob 9.20 je v naselju Sladki Vrh, občina Šentilj, zaradi pokvarjene vodovodne inštalacije, voda poplavila stanovanjske in kletne prostore. Gasilci PGD Sladki Vrh so posesali izteklo vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.38 je v Kranjčevi ulici v Moravskih Toplicah zaradi okvare v kleti stanovanjske stavbe iztekala voda. Gasilci PGD Moravske Toplice so izčrpali okoli 25 kubičnih metrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.31 je v ulici Čečovje ne Ravnah na Koroškem osebno vozilo zapeljalo v poškodovan jašek. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so vozilo postavili nazaj na cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

Do vključno torka se bo nadaljevalo pretežno jasno, suho in toplo vreme s temperaturami med 25 in 29 °C. Zjutraj bo ponekod kratkotrajna megla. Jutranje temperature bodo med 10 in 14 °C. V sredo bo povečini sončno, popoldne in zvečer bodo že lahko nastale posamezne plohe ali nevihte.

V četrtek bo spremenljivo s plohami in nevihtami. Predvidoma bo padlo med 5 in 10 mm dežja. Ob koncu tedna kaže ponovno na suho in sončno vreme s temperaturo okoli 25 °C.