Skoči do osrednje vsebine

Policija povečala prisotnost na obmejnem območju v občini Brežice

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije mag. Senad Jušić sta se v Brežicah sestala z županom Občine Brežice Ivanom Molanom in s predstavniki krajevnih skupnosti Rigonce, Loče, Rakovec in Velika Dolana.

Zaradi povečanja števila nezakonitih prehodov meje v zadnjem obdobju je župan Ivan Molan na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pismo, v katerem ga je med drugim povabil na delovni obisk, prav tako pa je skupaj s predstavniki krajevnih skupnosti podal pobudo za povečanje prisotnosti policije na omenjenih območjih. V zadnjem obdobju namreč obmejne vasi prehajajo večje skupine tujcev, ki nezakonito vstopajo v državo, kar pri njih vzbuja nelagodje. V obdobju od 1. januarja 2023 do 31. avgusta 2023 je policija evidentirala 36.125 nedovoljenih vstopov v državo. Od tega je bilo evidentiranih 34.501 nedovoljenih vstopov na kopenski meji s Hrvaško.

Minister in generalni direktor policije sta se odzvala na pobudo in prisluhnila občanom. »Razumemo stisko ljudi, zato smo tukaj, da se pogovorimo,« je po srečanju povedal minister in dodal, da je pomembno, da vzpostavimo občutek varnosti. Minister je ob tem dejal, da slovenska policija dela dobro in učinkovito, pri čemer se je po vstopu Hrvaške v schengensko območje usmerila zlasti v izravnalne ukrepe. Prav tako pa je uspešna pri prijetju tihotapcev, ki se okoriščajo na račun stisk ljudi.

Minister je poudaril tudi pomen sodelovanja s sosednjo Hrvaško. Pri tem je pozval Hrvaško, naj bolj spremlja razmere na njihovem ozemlju. »S Hrvaško že zdaj sodelujemo v obliki mešanih patrulj,« je dejal minister in dodal, da smo sodelovanje pripravljeni tudi okrepiti, če bi Hrvaška zaprosila za dodatno pomoč pri varovanju zunanje schengenske meje.

Statistični podatki in razmere širše v regiji jasno kažejo, da se razmere v glavnih državah izvora migracij ne izboljšujejo. Zato se kritična masa ljudi, ki se odloča za migracije iz različnih razlogov, povečuje, je pojasnil. Ob tem je še povedal, da je upravljanje z migracijami stalna tema na ravni EU, gre namreč za skupen problem in potrebne so skupne evropske rešitve.

Generalni direktor policije mag. Senad Jušić je na sestanku povedal, da je policija okrepila prisotnost na tem območju, in sicer z dodatnimi patruljami in s tehničnimi sredstvi. »Zagotavljam, da bo slovenska policija prisotna povsod tam, kjer je treba še dodatno povečati občutek varnosti ljudi.« Poudaril je tudi pomen boja proti tihotapcem, pri čemer slovenska policija tesno sodeluje z drugimi državami v regiji. Do 31. avgusta letos je policija obravnavala 212 primerov, v katerih je bilo prijetih 241 tihotapcev ljudi s 1380 tujci.

Predstavniki občine in krajevnih skupnosti so se zahvalili ministru in generalnemu direktorju policije za hiter odziv in obisk, ob tem pa tudi pohvalili dozdajšnje delo policije.