Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. septembra 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.33 se je v naselju Gorenje Skopice, občina Brežice, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa ter ga odstranili s cestišča. Reševalci so poškodovani osebi prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 14.01 sta na Celjski cesti v Rogaški Slatini trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili s cestišča in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 15.47 je pri Jami Pekel, občina Žalec, padel kolesar. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 23.09 so na cesti Koper–Dragonja v občini Piran trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter na vozilih odklopili akumulatorje. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 9.37 sta v naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora, trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili vozišče. Reševalci NMP Jesenice so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.12 sta na cesti Pot za Brdom–Grič, občina Ljubljana, trčila osebno vozilo in kolesar. Pri tem je vozilo in kolesarja odbilo v obcestni kanal. Kolesar je na kraju nesreče preminul, voznik osebnega vozila pa je bil lažje poškodovan. Gasilci GB Ljubljana so na vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 23.55 je v Trdinovi ulici v Kamniku občan padel z električnim skirojem. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 16.29 sta v ulici Pot k črpalki v Slivnici pri Mariboru, občina Hoče-Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.13 sta na pomurski avtocesti med naseljema Dolga vas in Turnišče, občina Lendava, trčila osebno in tovorno vozilo. V nesreči je bila poškodovana ena oseba. Gasilci IGE Lendava so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulator na vozilu. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Murska Sobota.

Ob 16.08 sta v naselju Vaneča, občina Puconci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP. Reševalci NMP Murska Sobota so poškodovani osebi prepeljali v bolnišnico Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.01 sta na cesti Kobarid–Trnovo ob Soči, občina Kobarid, trčila motorist in tovorno vozilo. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi in prenosu poškodovanca, ki ga je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.29 sta v bližini naselja Sele, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec in KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, reševalcem pri oskrbi poškodovanih oseb in vlečni službi pri nalaganju vozil. Reševalci ZRCK so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.51 je na Kolodvorski cesti v Trbovljah voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in preprečili nadaljnje iztekanje. Reševalci NMP so eno osebo prepeljali v bolnišnico.

Ob 14.51 sta na Zasavski cesti v občini Trbovlje trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi motorista in očistili cestišče. Reševalci NMP so poškodovanega motorista prepeljali v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.49 je pri naselju Bezgovica, občina Šmarje pri Jelšah, gorel vikend. Gasilci PGD Zibika, Šmarje pri Jelšah, Loka pri Žusmu in Pristava pri Mestinju so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 3.15 se je na Koroški cesti v Kranju pregrevala električna napeljava v poslovnih prostorih. Gasilci GARS Kranj in PGD Kranj Primskovo so prostore prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.17 je v Poganški ulici v Novem mestu gorela stanovanjska hiša. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu in Stranska vas so požar pogasili. Stanovanjska hiša je bila v požaru močno poškodovana. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 14.15 je v naselju Žirje, občina Sežana, gorel stanovanjski objekt. V požaru je bila ena oseba opečena, enega gasilca pa je obšla slabost. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Povir in Sežana so požar, ki je garažo, kuhinjo in dnevno sobo popolnoma uničil, pogasili, objekt prezračili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Objekt ni primeren za bivanje, zato bodo stanovalci prenočili pri sorodnikih. Reševalci NMP Sežana so gasilca oskrbeli na kraju, poškodovanega lastnika pa prepeljali v SB Izola.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.40 je pred vasjo Sirči, občina Koper, gorela trava. Gasilci JZ GB Koper in PGD Gradin so požar pogasili. Zgorelo je okoli 300 kvadratnih metrov trave.

Ob 22.49 so v Izoli gasilci JZ GB Koper in PGD Izola pogasili manjši požar v naravnem okolju.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.08 je na Koroški cesti v Radljah ob Dravi zaradi poškodovane embalaže iz tovornega vozila iztekala fasadna barva v dolžini okoli 200 metrov. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so cesto očistili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.56 so na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili nepoškodovani osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.32 so na Levarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila preminula oseba.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.31 so v Ulici Slavka Gruma v Novem mestu v dvigalu stanovanjskega bloka obtičali stanovalki. Gasilci GRC Novo mesto so po navodilih servisne službe iz okvarjenega dvigala rešili stanovalki.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.52 je v bližini naselja Velika Mislinja v občini Mislinja voznik na gozdni cesti z vozilom zapeljal s cestišča in obtičal. Gasilci PGD Mislinja so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

Do sredine prihodnjega tedna bo jasno in toplo. Zjutraj bo po dolinah kratkotrajna megla. Jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne od 24 do 28 °C.

Dežja do srede ne bo. Verjetnost padavin se poveča od četrtka dalje, a zaenkrat ne kaže na večje deževje.