Skoči do osrednje vsebine

Pričenja se Nacionalni mesec skupnega branja 2023

Med 8. septembrom in 8. oktobrom se odvija letošnji Nacionalni mesec skupnega branja, tokrat še bogatejši z dogodki in dejavnostmi, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture doma, v zamejstvu in po svetu.
Trije nasmejani otroci berejo knjige.

V sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja spodbujajmo tudi skupno branje med učenci. | Avtor: Depositphotos/Ilona75

1 / 2

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je eden od partnerjev tega vsakoletnega projekta, ki prispeva h krepitvi bralne kulture in udejanjanju strateških ciljev, opredeljenih v Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti 2019-2030.

Letošnja akcija Nacionalnega meseca skupnega branja se prične 8. septembra, ko  beležimo mednarodni dan pismenosti, v obliki najrazličnejših dejavnosti in dogodkov pa se osredotoča na promocijo nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti, spodbujanju branja strokovne in stvarne literature ter medgeneracijskemu branju. K projektu Nacionalnega meseca skupnega branja je letos doslej pristopilo že 98 izvajalcev, napovedanih pa je kar 319 različnih dogodkov po Sloveniji.

Minister Felda: z branjem bolje razumemo svet

»Ljubezen do branja ni samo osnova za pridobivanje kakovostne izobrazbe, je osnova za boljše razumevanje vseh vidikov našega življenja. V zadovoljstvo mi je, da Projekt Nacionalni mesec skupnega branja ne le vztraja, pač pa vsako leto postaja obsežnejši in odkriva nove možnosti, ki nas opominjajo, kako z branjem lahko svoje življenje in družbo bogatimo na najrazličnejše načine. Z branjem bolje razumemo svet in to je v marsikdaj neobvladljivo hitrem tempu sodobnega časa vrlina, ki jo še kako potrebujemo,« je z mislijo pričetek letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja pospremil minister za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjo Felda.

Prvi dogodek, z naslovom Branje za znanje, se v organizaciji Bralnega društva Slovenije na ljubljanski Filozofski fakulteti odvija že 8. septembra. Gre za nacionalni posvet, na katerem se bo zvrstila vrsta uglednih predavateljev, ki bodo spregovorili o branju neleposlovne literature, ustvarjanju kakovostnih izobraževalnih gradiv in pomena kritičnega branja v luči boljšega učenja. Spremljevalni dogodek bo tudi potujoča razstava Portreti branja, ki predstavlja arhitekturne in oblikovalske rešitve za spodbujanje branja v javnem prostoru.

Branje bodo v prihodnjem mesecu vsekakor spodbujali tudi v vrtcih in šolah. 17. septembra, na dan zlatih knjig, bodo v okviru Društva Bralna značka Slovenije – Zveza prijateljev in mladine Slovenije in drugih društev ter mladinskih organizacij  obeležili začetek bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah  z bralnim maratonom. V Tednu otroka® bodo potekale tradicionalne razdelitve darilnih slikanic prvošolcem v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru, ki so dragoceno povabilo k družinskemu branju.

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (JAK) s partnerji medtem tudi v šolskem letu 2023/2024 nadaljuje z nacionalnim projektom spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo. Letos se bo projekt pričel  8. oktobra 2023, eden od ciljev pa je motivirati mlade za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Podarjeni knjigi slovenskih avtorjev bodo sedmošolci oziroma dijaki prvih letnikov srednjih šol prejeli v splošnih knjižnicah.

V letu 2023 se nadaljuje tudi nacionalni medresorski projekt #športajmo in berimo,  v katerem znanimi športniki skozi pogovore sporočajo, kako s pomočjo branja lahko napredujejo tudi na športnem področju. 

Pomemben vidik letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja je tudi projekt Medgeneracijsko branje, v okviru katerega se v šolah spodbuja skupno branje med učenci in učitelji, med učenci različnih vzgojno-izobraževalnih obdobij  skupno branje vrtčevskih otrok z vzgojiteljicami in seveda medgeneracijsko branje v domačem okolju. Krepitev komunikacije med različnimi generacijami in skupno branje v domovih za starejše pa z različnimi aktivnostmi spodbuja tudi letošnja nova akcija Nacionalnega inštituta za javno zdravje Pokloni čas, polepšaj dan.

Vsi projekti, dogodki in dejavnosti v okviru letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja so dostopni na spletni strani Nacionalni mesec skupnega branja 2023.