Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na tekmovanju mladih strokovnjakov Euroskills Gdansk 2023

Državna sekretarka Jasna Rojc je pospremila slovensko reprezentanco na tekmovanju EuroSkills Gdansk 2023 na Poljskem. Slovenijo bo na tekmovanju zastopalo 12 tekmovalcev v desetih panogah: strežba, kuharstvo, Informacijsko-komunikacijska tehnologija, pohištveno in stavbno mizarstvo, mehatronika, frizerstvo, cvetličarstvo, slikopleskarstvo in kamnoseštvo.

EuroSkills Gdańsk 2023 je že osma ponovitev tekmovanja EuroSkills - največjega dogodka na področju poklicnega izobraževanja in poklicnih spretnosti v Evropi. EuroSkills Gdańsk 2023 je letos sprejel 600 spretnih mladih strokovnjakov, starih do 25 let, iz 32 držav, ki se bodo udeležili tekmovanj in demonstracij v 43 različnih veščinah in poklicih.

Udeležba na tekmovanju mladim omogoča edinstveno izkušnjo, s svojo odličnostjo pa ne navdušujejo le obiskovalcev, temveč pomembno prispevajo k ugledu poklicnih panog, ki v zadnjem času izgubljajo zanimanje. Dogodek pomembno podpira sodelovanje mladih, izobraževalnega sistema, gospodarstva in politike v posameznih državah.

Tekmovanje poteka v duhu evropskega leta spretnosti, ki ga obeležujemo letos od 9. maja in v ospredje postavlja pomen ozaveščanja o spretnostih, kompetencah in znanjih, s katerimi prispevamo k trajnostni rasti, razvoju in boljši družbi.

"Tekmovanje je izjemnega pomena z vidika povezovanja izobraževanja in gospodarstva, promocije poklicev in podpore mladim na začetku karierne poti v različnih panogah. Tudi v Sloveniji se srečujemo s pomanjkanjem mladih mojstrov, zato je toliko bolj pomembno navduševati mlade in spodbujati odličnost pri čemer igra pomembno vlogo Center RS za poklicno izobraževanje. Veseli nas, da je Slovenija dobro zastopana, saj ima tekmovalce v 10 disciplinah, mladi pa se imajo priložnost meriti z vrstniki onkraj doma. Pri tem gre zahvala tako mentorjem-učiteljem in predavateljem kot predstavnikom gospodarstva. Veliko sreče in spretnosti našim tekmovalcem!" je ekipi zaželela Jasna Rojc, državna sekretarka za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih.

Slovensko reprezentanco celotno pot spremlja tudi vršilka dolžnosti generalne direktorice za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih mag. Branka Hrast Debeljak.