Skoči do osrednje vsebine

Raziskovalka dr. Lea Rems med prejemniki ERC projektov za začetek samostojne raziskovalne kariere

Evropska komisija je danes objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (angleško European Research Council – ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere. Na razpis je prispelo skoraj 2700 prijav z vsega sveta, med prejemniki pa je tudi dr. Lea Rems, ki bo vodila 1,5 milijona evrov vreden petletni projekt na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Za ta izjemni uspeh dr. Lei Rems iskreno čestitamo.

Na razpis Evropskega raziskovalnega sveta za začetek samostojne raziskovalne kariere (angleško European Research Council Starting Grant 2023 – ERC Starting Grant 2023) je prispelo skoraj 2700 prijav z vsega sveta, Po poglobljenem ocenjevalnem postopku so izbrali za financiranje 400 projektov, ki jih bodo vodili mlajši raziskovalci in raziskovalke. Med njimi je tudi dr. Lea Rems, ki bo vodila svoj 1,5 milijona evrov vreden petletni ERC projekt REINCARNATION.

Dr. Lea Rems je zaradi njegove izrazito multidisciplinarne narave svoj projekt REINCARNATION (angleško »Reversible and irreversible cardiac electroporation: Establishing the fundamentals to advance cardiac treatments«) prijavila na primarni ERC panel za sistemsko in komunikacijsko inženirstvo ter temu kot sekundarni dodala ERC panel za preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje človeških bolezni. Po dogovoru med vodji panelov je njen projekt na koncu ocenil in izbral za financiranje ERC panel za biotehnologijo in biosistemsko inženirstvo. To je prvi ERC projekt s tega področja v Sloveniji, ki ga bo vodila raziskovalka na začetku samostojne raziskovalne kariere. To je tudi prvi ERC projekt za Fakulteto za elektrotehniko in hkrati že dvanajsti za Univerzo v Ljubljani kot gostiteljsko ustanovo, ki je najuspešnejša slovenska ustanova pri pridobivanju ERC projektov.

Raziskovanje dr. Rems se osredotoča na pridobivanje temeljnih znanj, ki so potrebna za razvoj novih terapij, temelječih na elektroporaciji – metodi, pri kateri z uporabo visokonapetostnih električnih pulzov začasno povečamo prepustnost membran bioloških celic. Metoda se že tretje desetletje uporablja v Sloveniji in po svetu za zdravljenje raka, v zadnjih letih pa metoda kaže izredne uspehe tudi pri zdravljenju srčnih aritmij. Raziskave v okviru pridobljenega ERC projekta REINCARNATION bodo pripomogle k nadaljnjem razvoju ireverzibilne elektroporacije kot nove metode za netermično uničenje aritmogenega srčnega tkiva pri zdravljenju srčnih aritmij. Hkrati pa projekt zajema raziskave, ki bi lahko odprle pot za uporabo reverzibilne elektroporacije kot nevirusne metode za vnos nukleinskih kislin v srčne celice z namenom regeneracije srca po srčni kapi.

Tako Slovenija nadaljuje uspešno pot pri prijavah na ERC v Obzorju Evropa, ko na vsakem razpisu pridobimo vsaj en ERC projekt. Projekti ERC so izrednega pomena ne le za nosilce in nosilke, saj jim omogočajo kreativno znanstveno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na krepitev kapacitete širše raziskovalne skupnosti. Sodelovanje na tovrstnih ambicioznih projektih torej prispeva k razvijanju prihodnje generacije vrhunskih raziskovalcev in raziskovalk v Sloveniji.

Krepitev znanstvene odličnosti in internacionalizacija sta pomembni prioriteti Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Zato skupaj z Javno agencijo za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo raziskovalke in raziskovalce v Sloveniji pri prijavah na razpise ERC. Verjamemo, da ta stabilna podpora prispeva k uspešnosti prijav, ki se je v zadnjih letih vidno okrepila. Te ukrepe je na svoji poti uspešno izkoristila tudi današnja dobitnica, dr. Lea Rems, ki ji ob tej priložnosti še enkrat čestitamo in želimo veliko novih spoznanj pri izvedbi navedenega projekta ter uspešen zagon samostojne raziskovalne poti.  

Seznam pridobljenih ERC projektov v Sloveniji 

Portretna fotografija dr. Lee Rems.

Dr. Lea Rems. | Avtor: Janez Kotar