Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji bo kmalu na voljo U-Report

31. Avgusta 2023 se je prvič sestala uredniška skupina, ki predstavlja vsebinsko in strokovno posvetovalno telo za pomoč pri izbiri tem ter oblikovanju vprašanj za U-Report Slovenija.
Udeleženci sedijo za mizo na sedežu Unicefa Slovenija

Fotografija srečanja delovne skupine | Avtor: Unicef Slovenija

U-Report omogoča aktivno množično participacijo ciljne skupine otrok in mladih v starosti med 13 in 19 let. Z vpisom in sledenjem platformi otroci in mladi postanejo U-Reporterji. Platforma omogoča participacijo na otrokom in mladim prijazen ter sodoben način, prek aplikacij Viber, WhatsApp, Facebook in Instagram. U-Reporterji lahko tako spregovorijo o temah, ki so zanje pomembne, in dostopajo do koristnih informacij.

Registracija v platformo je prostovoljna in brezplačna, vsi podatki, odgovori in mnenja pa se zbirajo anonimizirano ter omogočajo mednarodno primerjavo. Rezultati se delijo s celotno skupnostjo U-Reporterjev, s čimer se krepi glas otrok in mladih ter spodbuja njihova proaktivna drža. Aktualne in relevantne teme v sodelovanju s strokovnjaki pripravijo otroci ter mladi sami ter tako opozorijo na pereče probleme in izzive. Tudi v času covida-19 in številnih izrednih razmer se je U-Report izkazal kot izrazito pomemben kanal ozaveščanja in pridobivanja informacij s strani otrok in mladih, prav tako pa jih je opolnomočil za iskanje pomoči oziroma nadaljnje ukrepanje.

Z vzpostavitvijo platforme, ki nastaja ob podpori Slovenske fundacije za UNICEF in Ministrstva za digitalno preobrazbo, se bo Slovenija pridružila 95 državam sveta, kjer deluje več kot 30 milijonov U-Reporterjev.