Skoči do osrednje vsebine

Prvi šolski dan v Črni na Koroškem

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić sta na prvi šolski dan obiskala Črno na Koroškem.

Skupaj z ravnateljem Mitjo Pranjičem, županjo Občine Črna na Koroškem mag. Romano Lesjak in dr. Ireno Janžekovič Žmauc iz Agencije Republike Slovenije za varnost prometa sta čestitala prvošolcem Osnovne šole Črna na Koroškem in podružnične šole Žerjav ter jim zaželela varno pot v šolo in iz nje.

»Varnost je pomembna, ne le v prometu ob prihodu v šolo in iz nje, šola mora biti varno okolje, kjer ne sme prihajati do nobenega nasilja,« je poudaril minister. Izrazil je veselje, da je danes lahko obiskal Črno na Koroškem, ki je bila zelo prizadeta v avgustovskih poplavah. Ob tej priložnosti se je seznanil tudi s stanjem varnosti na tem območju. »Ceste so sicer prevozne, a še niso popolnoma varne, saj jih je precej še poškodovanih, na kar opozarja številna prometna signalizacija,« je dejal. Ob tem je povedal, da je še vedno treba budno varovati tudi premoženje ljudi, zaradi česar je policija po poplavah povečala prisotnost na prizadetih območjih. Po ministrovih besedah je prvi šolski dan eden najlepših dni, zato je učencem ob zaključku obiska zaželel, da ga čim lepše preživijo.

»Slovenska policija je skupaj z lokalno skupnostjo in pristojnimi agencijami v pripravah na današnji dan in vse prihodnje dni, ki so pred nami, izvedla vrsto aktivnosti, zato da bo to čim bolj varno, uspešno in polno veselja tako za prvošolčke kot njihove starše, pa tudi za ostale šolarje,« je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić. Slovenski policisti bodo prisotni na poti v šolo in iz nje ter izvajali preventivne ukrepe za zagotavljanje varnosti. »Predvsem bomo s svojo prisotnostjo v okolici šole opozarjali voznike in vse udeležence v prometu na prisotnost otrok in kako pomembna je odgovornost odraslih in to zavedanje, da so v bližini otroci.« Aktivnosti se bodo nadaljevale tudi v prihodnje. »Vsi skupaj moramo strniti vrste, da zavarujemo naše najmlajše oziroma naše šolarje,« je sklenil Jušić.

»Na Javni agenciji za varnost prometa smo letos v začetku šolskega leta pripravili plemenito sporočilo: Srce prometne varnosti smo vsi. Simbolizira pomen povezovanja skupnosti – učencev, učiteljev, staršev, skrbnikov, vseh udeležencev v prometu skozi simbol srca. Ta predstavlja skrb, varnost in ljubezen. V luči nedavnih poplav in zahtevne obnove je pomen povezovanja skupnosti in prizadevanj, da bodo na šolskih poteh varni vsi otroci še toliko bolj izpostavljen,« je poudarila dr. Irena Janžekovič Žmauc iz Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. Sporočilo bo odmevalo vse leto, ne le prvi šolski dan. Z njim namreč želijo voznike in vse udeležence v prometu spomniti na pomembnost njihove vloge pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo, na obšolske aktivnosti, domov, k prijateljem – torej na vseh poteh vse leto. »Na začetek šolskega leta se otroci vrnejo še malo razigrani, mlajši pa so začetniki, ki še ne poznajo vseh pasti v prometu in so najbolj zahtevni. Zato vsem voznikom polagamo na srce, naj z odgovorno in strpno udeležbo v prometu omogočijo otrokom varnost na vsaki poti. Učencem na ta prvi šolski dan in začetek šole želimo, da ga preživijo kar se da lepo in seveda varno.«

Županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak se je zahvalila medijem, da jih spremljajo že cel mesec in so njihov glas, prav tako se je zahvalila ministrom, ki prihajajo, predvsem danes minister za notranje zadeve. »Zdi se mi pomembno, da nas spremljajo, ker to pomeni, da dejansko ni nihče pozabil, da obstaja Črna na Koroškem in njeni občani.« Po njenih besedah je današnji prvi šolski dan v Črni drugačen od ostalih. »V preteklosti je bil to brezskrben in vesel dan, danes upam, da za otroke prav tako brezskrben in vesel, za nas odrasle pa mogoče ni toliko glede na ujmo, ki nas je prizadela. Ampak verjamem, da je Slovenija z nami, da je z nami tudi Evropska unija in da bomo skupaj z vsemi, ki nam obljubljajo pomoč, poskrbeli za to, da bo naš kraj takšen ali pa lepši, kot je bil nekoč.«