Skoči do osrednje vsebine

Ogled posnetkov poplavljenih območij

Obilno deževje, ki je 4. in 5. avgusta zajelo večji del Slovenije, je povzročilo obsežne poplave in številne plazove. Portal GeoHub-SI je objavil ortofoto posnetke najbolj prizadetih območij na porečjih Save, Drave in Mure.

Snemanje območij je bilo izvedeno 7. in 8. avgusta 2023. Objavljeni posnetki z 0,1 metrsko prostorsko resolucijo so razvrščeni v tri kategorije:

  • barvni ortofoti, pripravljeni v vidnem spektru,
  • ortofoti z vizualizacijo v umetnih barvah (infrardeča, rdeča in zelena), ki omogočajo lažjo interpretacijo poplavljenih območij  in
  • mreža listov – vektorska razdelitev na liste za ortofoto posnetke.

Za porečje Mure so trenutno objavljeni le preliminarni podatki ortofoto RAW. Končni podatki bodo objavljeni predvidoma v prihodnjem tednu.

Iz portala Direkcije za vode Poplave 2023 si lahko prenesete ortofoto posnetke v obliki, ki jo je možno odpreti in pregledati v namenskih programskih orodjih.

Spletno pregledovanje posnetkov poplavljenih območij je omogočeno tudi na portalu Atlas voda, kjer jih najdete v seznamu slojev.

S primerjavo ortofotov rednega cikličnega aerosnemanja, ki ga izvaja Geodetska uprava, ter novopridobljenih ortofotoposnetkov po poplavah so razvidne posledice razdejanja, ki ga je za seboj pustila voda. Razvidni so številni sproženi plazovi,  površine, na katere se je razlila voda, poškodbe številnih objektov ter prometne infrastrukture.