Skoči do osrednje vsebine

Novo šolsko leto – priložnost za krepitev znanja in digitalnih kompetenc

Pozdravljamo začetek novega šolskega leta, polni pričakovanj in radovednosti. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo izkoriščamo prvi šolski dan za poudarjanje pomembnosti razvoja digitalne pismenosti, hkrati pa ponosno oznanjujemo nadaljevanje boja proti sovražnemu govoru, ki bo otrokom in mladim omogočil varno digitalno okolje.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je pred pričetkom novega šolskega leta svoje misli zapisala tako: "Šolsko leto, ki se začenja, prinaša nove priložnosti za učenje in rast. Zavedamo se, da je digitalna in medijska pismenost izjemnega pomena za prihodnost naše družbe. Zato želimo spodbuditi radovednost, ustvarjalnost in razumevanje teh področij že od zgodnjih let." 

Ministrstvo bo v sodelovanju s šolami in drugimi organizacijami izvajalo različne programe, ki bodo otroke spodbudili k raziskovanju, ustvarjanju, kritičnemu razmišljanju in reševanju izzivov s pomočjo novih tehnologij. "Želimo, da otroci razvijajo veščine, ki jim bodo omogočile uspešno premagovanje izzivov digitalnega sveta. Digitalizacija in tehnologija bosta oblikovala našo prihodnost, zato je pomembno, da se že zdaj seznanimo z njima," je izpostavila ministrica. V ta namen smo pripravili tudi javni razpis za sofinanciranje usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev. Prva usposabljanja se bodo začela izvajati že v tem mesecu. 

Poleg tega bo ministrstvo predstavilo nadgradnjo že lani pričete kampanje za boj proti sovražnemu govoru. Kampanja bo ozaveščala otroke in mlade o negativnih posledicah sovražnega govora. "Digitalno okolje je postalo sestavni del našega življenja. Zato si prizadevamo, da bi bilo tudi varno in prijazno. Kampanja je korak k temu cilju," je poudarila ministrica. 

Z začetkom šolskega leta tako ministrstvo odpira vrata krepitvi digitalnih kompetenc ter hkrati gradi mostove za spoštljivo in prijazno digitalno skupnost. Otroci in mladi imajo pred seboj zanimive mesece učenja, raziskovanja ter soustvarjanja boljše prihodnosti, ki bo temeljila na znanju, veščinah in medsebojnem spoštovanju.