Skoči do osrednje vsebine

Minister na prvi šolski dan obiskal učence v neurju poškodovane Osnovne šole Šmarje pri Kopru

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda se je na prvi šolski dan odpravil na obisk Osnovne šole Šmarje pri Kopru, kjer je med ostalim nagovoril prvošolčke in si ogledal škodo, ki jo je šoli povzročilo neurje le nekaj dni pred pričetkom pouka.

Z današnjim dnem se pričenja novo šolsko leto, v katerega vstopa okoli 193.760 učenk in učencev, od tega 20.716 prvošolk in prvošolcev. Srednje šole bo medtem obiskovalo okoli 82 tisoč dijakov. Kot je minister poudaril, bo tudi letošnje šolsko leto potekalo v znamenju skrbi za varno in spodbudno učno okolje, ob tem pa še v krepitvi bralne pismenosti in nenazadnje digitalnih kompetenc vseh, vključenih v sistem vzgoje in izobraževanja.

Priprave na začetek novega šolskega leta so v zadnjem mesecu žal marsikje zaznamovale izredne razmere po nastali škodi, ki so jo v avgustu povzročile obsežne poplave in neurja. Izredni vremenski pojavi ponekod niso prizanesli niti vrtčevski oziroma šolski infrastrukturi, zato bodo v posameznih zavodih zaradi sanacije v prihodnjem tednu prilagodili dejavnosti, izvajali programe v nadomestnih prostorih oziroma v primerih težje dostopnosti ob dodatni organizaciji prevozov otrok.

Večina vzgojno-izobraževalnih zavodov sicer ni utrpela večjih posledic, prav tako pa ni nastala škoda nikjer onemogočila današnjega pričetka pouka.

Kljub poškodovani strehi nemoten pričetek pouka na Osnovni šoli Šmarje pri Kopru

Ena od šol, ki jo je neurje poškodovalo komaj prejšnji teden, je Osnovna šola Šmarje pri Kopru, ki jo je minister Felda obiskal ob pričetku pouka. Huda nevihta je namreč obsežneje poškodovala streho šole, pri čemer sta škodo utrpeli nekaj kabinetov in pisarn, dve učilnici in knjižnica. V šoli so kljub dogodkom s hitro pomočjo zaposlenih, prostovoljcev, gasilcev in občine uspeli zagotoviti pogoje za nemoten pričetek pouka, prav tako pa s prilagoditvami obratuje šolska knjižnica.

Minister je v uvodnem delu obiska sicer nagovoril najmlajše in njihove starše, ki danes prvič stopajo v šolo in s tem v novo poglavje življenja. »Znanje je v šoli seveda pomembno, a pomembno je tudi, da spoznate nove prijatelje, saj boste z njimi preživeli prihodnjih devet let,« je prvošolčkom zaželel minister, staršem pa je ob tem med ostalim še svetoval, kako pomembno je, da zaposlenim na šoli zaupajo in z njimi sodelujejo, saj so na tak način lahko dober zgled in trdna podpora svojim otrokom.

Minister se je ob tem obrnil tudi na ravnatelja Simona Dražiča in vse zaposlene na šoli, pri čemer se jim je še posebej zahvalil za trud, predanost in skrb ter jim zaželel nemoteni potek šolskega leta. Ravnatelj se je zahvalil za podporo, obenem pa učencem razodel, da več znanja v resnici pomeni več igranja in da bi morali to ohranjati celo življenje, saj nas vodi v dojemanje sveta kot velike, lepe igralnice, v kateri človek raste.

V nadaljevanju si je minister Felda skupaj z ravnateljem in koprskim županom Alešem Bržanom ogledal še poškodovane prostore. Pristojni so pojasnili, da bodo streho predvidoma sanirali do konca meseca.

Obisk Zavoda za gibalno ovirane otroke in mladostnike CIRIUS Kamnik

Državna sekretarka Jasna Rojc je medtem prvi šolski dan obeležila z obiskom Zavoda za gibalno ovirane otroke in mladostnike CIRIUS Kamnik, kjer so poplave avgusta poškodovale tehnologijo pod tamkajšnjim bazenom, ki ga uporabljajo za terapevtske namene. Prav zato je še posebej pomembno, da ga sanirajo v najkrajšem možnem času, predvidoma do konca meseca.

Državna sekretarka si je skupaj z direktorjem zavoda Goranom Pavličem ogledala šolski in zdravstveni del stavbe ter tudi sobe in skupne prostore doma, kjer so otroci in mladostniki nastanjeni. Na šoli imajo tudi posebno senzorno sobo, terapevtsko učilnico, učilnice za delovne terapije in hidroterapijo.

Državna sekretarka se je v nadaljevanju udeležila sprejema osnovnošolcev, ki so poskrbeli za pester pevski program. Nagovorila je tudi dijake in jim zaželela veliko uspehov v tem pomembnem obdobju odraščanja, predvsem pa vztrajnosti v tistih trenutkih, ko življenje pred njih postavlja najrazličnejše izzive.