Skoči do osrednje vsebine

Dialog z ministri vlade kot ključen del priprav na prihajajoči Predsedničin forum o samooskrbi

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je v sklopu priprav na Predsedničin forum »Trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganja prehranske suverenosti« danes na delovnem srečanju sestala z ministrico Ireno Šinko in ministri Urošem Brežanom, Matjažem Hanom in mag. Bojanom Kumrom.


Ena od ključnih nalog kmetijstva je preskrba s hrano. Predsednica republike ocenjuje, da moramo v Sloveniji najti način, kako pridelati dovolj kakovostne hrane, da bomo manj odvisni od uvoza in različnih ekonomskih tveganj, predvsem pa, da bomo vse to znali in zmogli doseči tudi v čedalje pogostejših ekstremnih vremenskih razmerah in posledicah podnebnih sprememb.

Ker gre za eno od predsedničinih vsebinskih prioritet, se je odločila, da bo tej temi posvetila drugi Predsedničin forum. Posvet z naslovom »Trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganja prehranske suverenosti« bo namenjen prehranskim verigam v kontekstu globalnih in lokalnih izzivov, med katerimi izstopajo posledice podnebnih sprememb.

V sklopu vsebinskih priprav na forum se je predsednica Republike Slovenije danes na delovnem srečanju sestala z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko, ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in ministrom za okolje, podnebje in energijo mag. Bojanom Kumrom.

Predsednica Pirc Musar je ministrico in ministra povabila k aktivnemu sodelovanju na Predsedničinem forumu. Prepričana je, da sta reden dialog z Vlado Republike Slovenije in aktivna vloga ministrov nepogrešljiv del Predsedničinega foruma, za katerega si želi, da bi prinesel nekaj konkretnih sprememb pri izzivih, s katerimi se soočajo ljudje in organizacije, vključeni v prehranske verige.

Ministrica in ministri so njeno vabilo sprejeli in se zavzeli, da na Predsedničinem forumu najdemo nekaj konkretnih trajnostnih rešitev, ki bodo pripomogli k izboljšanju stopnje samooskrbnosti v Sloveniji.