Skoči do osrednje vsebine

Proces priprave prve generacije Regionalnih prostorskih planov

V okviru procesa priprave prve generacije Regionalnih prostorskih planov je Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) na Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije organiziralo delavnico s predstavniki resorjev in regij.

Delavnice so se udeležili predstavniki resorjev za področja regionalnega razvoja, kmetijstva, gozdarstva, prometne politike, trajnostne mobilnosti, železniškega prometa, kulturne dediščine, obrambe, upravljanja z vodami in ohranjanja narave ter predstavniki regionalnih razvojnih agencij, ki bodo regionalne prostorske plane pripravljali.

Delavnica je bila namenjena predstavitvi bistvenih ugotovitev iz osnutkov Analize stanja v prostoru in Analize razvojnih potreb, ki ju po naročilu ministrstva v okviru izdelave obveznih strokovnih podlag za regionalne prostorske plane izdeluje Urbanistični inštitut Republike Slovenije skupaj z sodelavci Ljubljanskega urbanističnega zavoda ter ACER d.o.o. in Locus d.o.o. Analizi se izdelujeta za vseh 12 razvojnih regij, saj na ministrstvu želimo pridobiti primerljive regionalne prostorske plane, izdelane na enak način na podlagi enotne uporabe ustreznih razpoložljivih podatkov. Izdelovalci analizi pripravljajo na podlagi razpoložljivih študij ter na podlagi izhodišč, ki so jih poslali resorji na poziv ministrstva oktobra in novembra 2022.

Delavnica je bila že tretja po vrsti na temo regionalnega prostorskega planiranja. Ker na ministrstvu želimo aktivnejšo vlogo resorjev in drugih deležnikov, ki naj proaktivno sodelujejo že v najzgodnejših fazah, bomo vse resorje, ki se delavnice niso udeležili, ponovno pozvali za razpoložljive podatke in dokumente z njihovih področij. Obvezne strokovne podlage predstavljajo pomembna izhodiščna gradiva za regionalne prostorske plane, zato v okviru njihove izdelave načrtujemo tudi dodatne strokovne delavnice.