Skoči do osrednje vsebine

Posvet "Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost" o trajnostni gastronomiji

V okviru sejma Agra je v danes potekal posvet z naslovom Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) in Slovenske turistične organizacije (STO). Posvet sta s pozdravnima nagovoroma odprli Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na MGTŠ, in mag. Maja Pak, direktorica STO.

Posvet Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost je potekal v okviru predstavitve Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. Z aktualnimi tematikami s področja trajnostne gastronomije je nagovorili gostinsko-turistično gospodarstvo, turistične kmetije in turistične destinacije. 

Ob tej priložnosti je Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na MGTŠ, dejala: »Narava nas opominja, da je potrebno še bolj kot doslej skrbno ravnati z okoljem in ga ohranjati za prihodnje generacije. Trajnostni razvoj in zelena turistična ponudba se morata odražati v vseh segmentih. Trajnostno ravnanje s hrano je lahko naša konkurenčna prednost. Zato je pomembno, da se tudi pri gastronomiji vprašamo, ali so naša dejanja trajnostno naravnana ali imamo še kje kakšne rezerve ter kako bi lahko procese izboljšali. Nikakor ne na račun kakovosti in ne v škodo potrošnikov. Prav nasprotno; z odgovorno gastronomijo lahko dosežemo višjo kakovost storitev ter zadovoljstvo tako pri potrošnikih – gostih kot pri ponudnikih. Nekateri gostinci in ponudniki turističnih storitev se zavedajo pomena ravnanja s hrano ter si prizadevajo za čim manj odpadne hrane in ostankov hrane. Prav je, da predstavijo svoje dobre prakse, da se te prenašajo med ponudniki. Zato hvala vsem, ki delijo svoje izkušnje.« 

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, je v nagovoru udeležencem posveta izpostavila: »Hrana postaja vse bolj dragocena, še posebej v luči vse bolj izrazitega vpliva podnebnih sprememb. Trajnost, ki smo se ji zavezali v slovenskem turizmu, je zato edina prava pot razvoja tudi v gastronomiji. Na Slovenski turistični organizaciji izvajamo projekte, ki poudarjajo pomen skrbnega ravnanja s hrano ter vzpodbujajo zmanjševanje količin odpadne hrane. Ponosni smo, da se v okviru Zelene sheme slovenskega turizma že 61 restavracij ponaša z znakom Slovenia Green Cuisine, ki poudarja avtentično in sezonsko gastronomijo, izpostavlja pomen kratkih dobavnih verig in visokokakovostnih lokalnih sestavin ter spodbuja k trajnostnemu delovanju z manj odpadki. Kar 150 deležnikov se je tudi že zavezalo k izločitvi plastike za enkratno uporabo iz gostinstva in turizma. Slovenska gastronomija pomembno prispeva tudi k uresničevanju cilja višje dodane vrednosti v slovenskem turizmu. Poseben pomen pri doseganju tega cilja imajo doživetja, ki jih ob trajnosti odlikujeta edinstvenost in inovativnost in so zato del zbirke Edinstvena doživetja Slovenije – Slovenia Unique Experiences. Dve med njimi se na razstavnem prostoru MGTŠ predstavljata danes, to sta produkt 'Od buče do olja' Oljarne Kocbek in kulinarično-glasbeno doživetje 'Rock'n'Roll okusov' Zavoda za turizem Maribor.« 

Letos se na skupnem razstavnem prostoru pod okriljem Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport prvič predstavljajo javna agencija SPIRIT Slovenija, Slovenska turistična organizacija  in Slovenski podjetniški sklad. Na strani STO si lahko preberete več o poudarkih strokovnega posveta in današnjem dogajanju na sejmu AGRA

Na spletni strani Turistično gostinske zbornice Slovenija so objavljene tudi vse predstavitve s posveta "Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost" o trajnostni gastronomiji.