Skoči do osrednje vsebine

Enotna aplikacija z informacijami o razpoložljivosti postelj v študentskih domovih

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo smo v sodelovanju s platformo GeoHub-SI in Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in inovacije vzpostavili aplikacijo imenovano Pregled razpoložljivosti subvencij za bivanje glede na Visokošolsko središče in kraj ležišč v 2023-2024.
Zajem zaslona aplikacije Pregled razpoložljivosti subvencij za bivanje glede na Visokošolsko središče in kraj ležišč v 2023-2024.

Aplikacija Pregled razpoložljivosti subvencij za bivanje glede na Visokošolsko središče in kraj ležišč v 2023-2024.

Gre za prosto dostopno aplikacijo, kjer si lahko vsakdo pogleda podatke o razpoložljivosti in razporeditvi ležišč v študentskih domovih za študijsko leto 2023-2024, po visokošolskih središčih, krajih ležišč in tudi vrsti študentskih domov. Prav tako so uporabnikom aplikacije dostopni podatki o:

  • številu študentskih domov
  • številu ležišč za sprejem
  • številu ležišč za podaljšanje
  • številu ležišč za mednarodno zaščito in
  • številu ležišč za začasno zaščito

Ko se uporabnik odloči za enega od študentskih domov, se mu s klikom ikono tega doma prikažejo tudi podatki o tem, za kakšne vrste študentski dom gre, naziv tega doma in naslov, število razpisanih ležišč v tem dotičnem študentskem domu in za katero študijsko leto ti podatki veljajo.

Ne glede na to, da je iz imena aplikacije morda možno razumeti, da ta prikazuje zgolj razpoložljive postelje, ki so na voljo zgolj s subvencijo, so v aplikaciji zavedena vsa prosta mesta v slovenskih študentskih domovih, tako v javnih kot v zasebnih domovih.

Aplikacija predstavlja dober primer uporabe odprtih podatkov, kar na Ministrstvu za digitalno preobrazbo spodbujamo, saj to vodi k povečanju kakovosti, učinkovitosti in preglednosti javnih storitev. Z družbenega vidika pa odprti podatki spodbujajo udeležbo in sodelovanje ter omogočajo vključevanje različnih družbenih skupin ter prebivalkam in prebivalcem omogočajo, da sprejmejo bolj utemeljene odločitve.