Skoči do osrednje vsebine

Urad za mladino na Blejskem strateškem forumu

V okviru letošnjega Blejskega strateškega foruma, ki je potekal na Bledu med 28. in 29. avgustom, je glavno sporočilo predstavljala solidarnost za spopadanje z izzivi. Voditelji držav zahodnega Balkana so izpostavili pomen nadaljnje širitve Evropske Unije, solidarnosti med državami ter potrebne reforme s poudarkom na podnebnih spremembah.

Foruma sta se udeležila tudi vršilka dolžnosti direktorice urada za mladino mag. Tina Kosi in Igor Jesih. Tekom srečanja sta opravila številna neformalna srečanja z različnimi visokimi udeleženci, med drugim tudi z direktorjem direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope, Matjažem Grudnom.

V okviru foruma je Urad na povabilo Srednjeevropska pobuda (angleško Central European -  Initiative - CEI), aktivno sodeloval na vzporednem srečanju ministrskih predstavnikov za področje mladine. Na srečanju so opredelili prioritete ter pripravili akcijski načrt za nadaljnjo krepitev mladinskih organizacij srednje Evrope ter zahodnega Balkana.

Ob udeležbi na letošnjem Blejskem strateškem forumu, smo zadovoljni, da so bili mladi posebej izpostavljeni v okviru panela, ki ga je vodila predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar. Poudarjanje izzivov, povezanih z begom možganov, izpostavlja izjemno pomembno tematiko, ki prizadeva ne samo države zahodnega Balkana, temveč tudi Slovenijo.

Na Uradu RS za mladino bomo še naprej aktivno spodbujali vse ukrepe, ki temeljijo na zagotavljanju priložnosti za mlade, ki  jim omogoča ustvarjanje svoje izobrazbe, kariere in družinskega življenja v Sloveniji.