Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra Poklukarja ob novem šolskem letu

Objavljamo poslanico ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred začetkom novega šolskega leta. Minister je učencem in dijakom zaželel uspešno šolsko leto, polno doživetij ter varno in veselo pot do novega znanja.

Drage učenke in učenci, dijakinje in dijaki.

Pred vrati je novo šolsko leto, ko boste osnovnošolci in dijaki znova zasedli šolske klopi. Kljub temu da nekateri ob tem pomislite na konec brezskrbnih počitnic, pa začetek šole prinaša več kot le učne ure in domače naloge. Novo šolsko leto je tudi čas za premagovanje izzivov, pridobivanje znanja in izkušenj ter sklepanje novih prijateljstev.

Proces izobraževanja je lahko zabaven in navdihujoč, saj vam poleg formalnega znanja daje tudi življenjske izkušnje in neprecenljive spomine. Prav zato je pomembno, da je šola okolje, v katerem ni prostora za kakršnokoli nasilje in kjer se počutite varno in sprejeto.

Pri tem imate ključno vlogo tudi vi, spoštovani straši, učiteljice in učitelji. Vaša prisotnost, podpora in pripravljenost na pogovor mladim predstavljajo podporni sistem, ki ga v tem ranljivem obdobju potrebujejo. Ker ste otrokom zgled, so vaša ravnanja in vrednote tisti temelji, na katerih bodo gradili tudi lastno razmišljanje in vedenjske vzorce. Če jih boste opremili z veščinami, kako se spopadati s težavami, kako se učiti iz napak in spoštovati druge, jih bodo te vrednote spremljale skozi vse življenje.

Začetek šolskega leta pomeni tudi več mlajših udeležencev v prometu, zato v tem času ne pozabimo na prometno varnost. Pri tem moramo biti še posebej pozorni na razigrane prvošolčke v rumenih ruticah. Zagotoviti njihovo varno pot v šolo je odgovornost vseh udeležencev v prometu, še zlasti voznikov, ki naj za volan sedejo spočiti, zbrani in strpni.

Naj bo novo šolsko leto uspešno in polno doživetij, vaša pot do novega znanja pa varna in vesela.