Skoči do osrednje vsebine

Strokovna delavnica na temo mladinsko delo in formalno izobraževanje

Urad za mladino je v sodelovanju s partnerji Mladinski svet Slovenije, Mreža MaMa, Nacionalna agencija Movit in portal www.mlad.si v ponedeljek, 28. avgusta 2023 pripravil za mentorje dijaških skupnosti strokovno delavnico na temo povezovanje mladinskega dela s formalnim izobraževanjem.

Vršilka dolžnosti direktorice urada za mladino mag. Tina Kosi je uvodoma izpostavila pomen povezovanja formalnega in neformalnega izobraževanja ter v nadaljevanju predstavila delo urada ter pozitivne učinke mladinskega dela na mlade.

Udeležencem smo v nadaljevanju predstavili mladinsko delo, vrednote in izzive ter kako jih lahko skupaj reševati in naslavljati. Poudarek strokovnega seminarja z delavnico je bil na načinu podpore mladim in kako jih opolnomočiti, da bodo s pridobivanjem praktičnih znanj razvijali svoje potenciale in prispevali k razvoju lokalne skupnosti. Na seminarju so bili predstavljeni tudi primeri dobrih praks s strani organizacij mladinskega sektorja, izhajajoč iz zbornika Mladinski sektor v šolah.

Udeleženci so po koncu strokovnega seminarja z delavnico izrazili potrebo, da se seminar izvede vsako leto in naslovi različne tematike s področja mladinskega dela in neformalnega učenja – od Erasmus + projektov, do metod neformalnega učenja, ki jih lahko uporabijo pri svojem delu, ter se pri tem povežejo s kolegi iz ostalih šol in prejmejo aktualne informacije s področja.

Urad za mladino si skupaj s partnerji in skladno z evropsko agendo o mladinskem delu s tovrstnimi dogodki prizadeva za spodbujanje in razvoj kakovosti v mladinskem delu ter prepoznavanje in priznavanje mladinskega dela.