Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Jure Trbič z načelnico in načelniki upravnih enot Litija, Sevnica, Krško, Brežice

Delovni obiski upravnih enot (UE) in srečanja z načelnicami in načelniki potekajo redno in so v prvi vrsti namenjeni rednim regijskim srečanjem vodstva ministrstva z načelnicami in načelniki ter pogovoru o kadrovskih, finančnih in prostorskih razmerah ter poslovanju upravnih enot.
Za mizo sedijo načelniki in državni sekretar Trbič ter sodelavci, v ozadju okno in omara, na mizi sokovi, voda, kava

Srečanje državnega sekretarja z načelnico in načelniki upravnih enot Sevnica, Brežice in Krško | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 4

Po nedavnih ujmah in poplavah pa so omenjeni obiski predvsem priložnost za predstavitev težav, s katerimi se srečujejo tako prebivalci kot tudi upravne enote in njihovi zaposleni. Hkrati pa je to tudi priložnost za podrobnejšo predstavitev rešitev za prizadete v ujmah, ki so zapisane v predlaganem interventnem zakonu. 

Državni sekretar Trbič je uvodoma povedal, da so predlagani ukrepi usmerjeni v čimprejšnjo nujno obnovo poškodovane ali povsem uničene javne infrastrukture, v poenostavitev vrste postopkov in pridobivanja dovoljenj. Izpostavil je, da interventni zakon vsebuje ukrepe za pomoč občinam in gospodarstvu; prvenstveno pa so ukrepi pomoči namenjeni prebivalkam in prebivalcem. Dodal je še, da bo interventnemu zakonu, v katerem so zbrani ukrepi prve in najnujnejše pomoči, sledil še tako imenovani sanacijski zakon.  

Načelnik UE Litija Aleš Ahčin je dejal, da do sedaj so denimo imeli le tri odjave v poplavi uničenih vozil, ostalih posledic poplav v poslovanju upravne enote še ne zaznavajo. Opozoril je, da je možno predvidevati povečano povpraševanje glede nadomestnih gradenj oziroma rekonstrukcij poplavljenih objektov, saj se razsežnost in ocena škode na terenu pripravljata prav v teh dneh. 

S potrebo po poenostavitvah na področju izdaje gradbenih dovoljenj se je strinjala tudi  načelnica UE Brežice Alison Teodorovič, ki je predlagala, da se predpiše prednostno reševanje teh zadev in navede bolj natančne pogoje reševanja. V nadaljevanju je izpostavila dobro sodelovanje z Občino Brežice ter pojasnila, da na podlagi že ocenjene škode po neurju in poplavah pa večjega neposrednega vpliva na delo UE Brežice ne pričakujejo. V pogovoru so se dotaknili tudi novih določb v interventnem zakonu, ki se navezujejo na poenostavitve pri pridobivanju dovoljenj za delo tujcev, ki bodo sodelovali pri sanaciji poškodovane javne infrastrukture in objektov.  

Tudi v Upravni enoti Krško izzivov z odpravo posledic poplav na območju krajevne pristojnosti ne pričakujejo, je povedal vršilec dolžnosti načelnika UE Krško Jurij Klakočar ter dodal, da do zdaj niso prejeli nobene zahteve za upravno storitev strank, ki bi bila vezana na posledice poplav.  

Sogovorniki so se seznanili z razmerami na področju UE Sevnica, kjer večje škode ujme in poplave niso povzročile, zato bi lahko, kot je dejal načelnik Franc Judež, njihova upravna enota pomagala drugim upravnim enotam pri hitrejši izdaji dovoljenj za prebivanje tujih državljanov ter reševanju gradbenih zadev. Zaposleni UE Sevnica pa so prav tako pripravljeni pomagati tudi pri odpravi posledic poplav na terenu ter sodelovati v komisijah za popis škode.

Ob robu regijskega obiska upravnih enot se je vodstvo ministrstva srečalo tudi županom Sevnice ter  direktorico občinske uprave, kje je pogovor tekel o vplivu posledic poplav, popisu škode v občini, medobčinskem sodelovanju ter izkazani solidarnosti med organi in ljudmi v tej nesreči.

Načelnice in načelniki so ob zaključku srečanja pohvalili ažurno odzivnost in pomoč Ministrstva za javno upravo v prvih dneh po poplavah. Posredovanje jasnih navodil in pojasnitev glede solidarnostne pomoči zaposlenim in drugih začasnih ukrepih na področju upravnih zadev so pripomogla k lažjemu in poenotenemu delovanju vseh upravnih enot. Državni sekretar Jure Trbič je ob tem poudaril, da hitra izmenjava informacij prispeva pri izboljšanju delovanja vseh državnih organov ter učinkovitosti zaposlenih. Prav to pa je cilj prizadevanj ministrice Sanje Ajanović Hovnik – ljudem in gospodarstvu dostopne, učinkovite ter kakovostne javne storitve.