Skoči do osrednje vsebine

Na sejmu AGRA danes v znamenju Indije in predstavitve ukrepov in spodbud za podjetja

Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na 61. sejmu AGRA v Gornji Radgoni je potekala predstavitev aktivnosti, programov in storitev javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniškega sklada ter razvojnih spodbud ministrstva.

Obiskovalci so lahko prisluhnili tudi zanimivemu pogovoru med veleposlanico Indije v Republiki Sloveniji, Njegove Ekscelence Namrato S. Kumar in Rokom Caplom, vršilca dolžnosti direktorja SPIRIT Slovenija, v katerem sta spregovorila o številnih še neizkoriščenih priložnostih in načrtih za okrepitev gospodarskega sodelovanja med obema državama.

Letošnja država partnerica sejma AGRA je Indija, ki se lahko pohvali z izjemno raznolikim in uspešnim kmetijskim sektorjem ter velikim napredkom na področju kmetijske tehnologije, kot so pametne rešitve in digitalne platforme. Indija ima enega najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, zato predstavlja veliko priložnost tudi za slovenska podjetja.

Na razstavnem prostoru ministrstva se je danes mudila veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji, Njegova Ekscelenca Namrato S. Kumar z delegacijo indijskih podjetij. Na okrogli mizi sta z vršilcem dolžnosti direktorja SPIRIT Slovenija, Rokom Caplom, razpravljala o nadaljnjem sodelovanju in priložnostih.

"Indija in Slovenija imata bogato zgodovino prijateljskih odnosov, ki jih želimo okrepiti. Veseli nas, da lahko delimo svoje izkušnje in znanje ter skupaj gradimo uspešno prihodnost," pravi veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji. Z njo se je strinjal tudi Rok Capl, ki je povedal: "SPIRIT Slovenija si prizadeva podpirati in spodbujati inovativna podjetja ter odpirati vrata mednarodnim priložnostim. Indija je eden od oddaljenih trgov, ki pa predstavlja veliko priložnost za slovenska podjetja. Večina izvoza slovenskih podjetij je trenutno osredotočena na EU, zato je vladni program internacionalizacije usmerjen tudi v tretje, bolj oddaljene trge, znane kot trgi priložnosti. Vstop na te trge prinaša posebne izzive. Zato je pomoč države ključnega pomena, saj lahko olajša ta proces."

Indija je eden od pomembnejših trgovinskih partnerjev Slovenije v Aziji. Spodbudno je, da je v zadnjih letih vse več slovenskih podjetij sklenilo poslovno sodelovanje s podjetji v Indiji in da je več indijskih podjetij registriralo svoje delovanje v Sloveniji. Kljub vsemu pa je, po mnenju obeh sogovornikov, priložnosti za poglobitev sodelovanja še veliko: tako v trgovini, storitvah, posebno pozornost bi posvetili turizmu in logističnih storitvah, kot na področju industrije s poudarkom na visokih tehnologijah, čisti proizvodnji, obnovljivih virih energije.

Sicer je v dopoldanskem času potekala predstavitev aktivnosti, programov in storitev ter informiranje potencialnih podjetnikov o aktualnih finančnih spodbudah in ukrepih za podjetnike, ki jih ponuja javna agencija SPIRIT Slovenija.

Sledila je predstavitev razvojnih spodbud Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, do konca leta 2023. Predstavili so širok nabor načrtovanih ukrepov, namenjenih krepitvi gospodarstva in spodbujanju inovacij. Te spodbude bodo igrale ključno vlogo pri podpiranju podjetij, ki želijo rasti in se razvijati, ter pri ustvarjanju ugodnega poslovnega okolja za nova podjetniška prizadevanja. Poudarek je tudi na finančnem obdobju 2021 – 2027 ter Skladu za pravičen prehod. Glede na škodo, ki so jo povzročile poplave je bilo predstavljeno nekaj ključnih poudarkov pri prijavi škode.

V drugem delu dneva so obiskovalci pridobili vpogled v delovanje Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), ki je svojo vlogo v podjetniškem okolju na sejmu AGRA predstavil skozi primere uspešnih zgodb. V sodelovanju s podprtim podjetjem Evegreen d.o.o. je bil predstavljen primer inovativnega mladega podjetja, ki je doseglo uspeh z uporabo zagonske spodbude Sklada. Njihova EKO rešitev - Cvetlični lonček, ne le da je primeren za spomladanske zasaditve, temveč je tudi izjemno učinkovit naravni zaščitnik pred vrtnimi zajedavci. Koncept je preprost: skupaj z mlado rastlino cvetlični lonček zasadimo v vrt, kjer se s časom razgradi in postane dragoceno gnojilo za rastline.

Predstavili so tudi ESG pripomoček – spletno orodje, ki ga je razvil Sklad za samooceno trajnostne usmerjenosti podjetij. ESG (angleško Environment, Social, Governance) zajema tri področja, ki so ključna za trajnostno poslovanje: okoljsko, družbeno in upravljavsko odgovornost. Namen tega orodja je omogočiti podjetjem, da ocenijo svojo trajnostno naravnanost ter prepoznajo potencialna okoljska, družbena in upravljavska tveganja, ki izhajajo iz njihovega poslovanja. V sodobnem poslovnem okolju je trajnostno in odgovorno ravnanje vse bolj cenjeno, saj vključuje skrb za okolje, zaposlene, skupnost in odgovorno vodenje.

Slovenski podjetniški sklad je predstavil tudi širok spekter možnosti in ukrepov, ki so na voljo podjetjem v podporo njihovi rasti in razvoju.

Vse dni trajanja sejma AGRA bo na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport med 9. in 18. uro pestro dogajanje. 

Program predstavitve Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport na 61. sejmu AGRA (pdf, 6,6 MB)