Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. avgusta 2023

Plazovi

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.06 so v naselju Grad gasilci PGD Grad s folijo prekrili plazovito območje površine okoli 12 x 20 metrov.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.34 si je pri sestopu s Planine v Lazu proti Planini pri Jezeru, občina Bohinj, planinec poškodoval koleno. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanca oskrbeli na kraju, helikopter Slovenske vojske pa ga je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 19.42 si je pri sestopu iz Mojstrovke, na planinska pot pod vratci, občina Kranjska Gora, tuja planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanko oskrbeli na kraju, helikopter SV pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 20.51 je v koči na Gojški planini, občina Kamnik, nenadno obolela oseba. Gorski reševalci GRS Kamnik so nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 12.54 se je v Stari Fužini v Bohinjskem jezeru prevrnila in potopila jadrnica, pri čemer se je ena oseba začela utapljati. Še pred prihodom intervencijskih služb jo je do obale prepeljala posadka druge jadrnice. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled, Enota CZ za reševanje na vodi in v vodi Bohinj, potapljači PRS Bled in gorski reševalci GRS Bohinj so do prihoda reševalcev NMP in dežurne ekipe GRS Brnik osebo oživljali, a žal neuspešno. Potopljeno plovilo so dvignili na površje.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 8.41 se je na Cesti na Bokalce v Ljubljani pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Aktivirani so bili vodniki s psi za iskanje pogrešanih SIP KZS-skupina 1, ZRPS Ljubljanska 1 in 2 ter gasilci GB Ljubljana. Osebo so našli v grapi v bližini doma starejših občanov. Gasilci in reševalci so jo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.55 sta v kraju Založe, občina Polzela, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje, PGD Polzela, Andraž nad Polzelo in Ločica ob Savinji so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda NMP Celje.

Izpostava Koper

Ob 1.21 je v naselju Korte, občina Izola, osebno vozilo povozilo osebo. Prisotni so osebo še pred prihodom reševalnih enot rešili izpod vozila. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in poškodovani osebi nudili prvo pomoč. Reševalci NMP so osebo prepeljali v SB Izola.

Ob 13.38 sta v krožišču na Ljubljanski cesti v Kopru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci so ju prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 15.50 je pri naselju Gobovce, občina Naklo, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali pri odstranitvi vozila s ceste. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.27 sta v naselju Britof, občina Kranj, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in policiji, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odstranili vozilo s cestišča. Voznika osebnega vozila so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj, voznik motorja in sopotnik pa sta na kraju dogodka podlegla poškodbam.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 sta na Roški cesti v Kočevju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, pomagali reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb in pri njunem prenosu ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.55 sta na cesti Žaga–Srpenica, občina Bovec, trčila kombinirano vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter poškodovanemu motoristu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Ob 12.30 so na cesti v Ajbi, občina Kanal, trčili dve motorni kolesi in dve osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica. Slednji so poškodovanega motorista odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.20 se je pri avtocestnem priključku Dobruška vas, občina Škocjan, pri padcu z motornim kolesom poškodovala oseba. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem NMP Novo mesto pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 14.10 sta v Sežani trčili osebni vozili. Gasilci ZGRS Sežana, so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.45 je v naselju Moste, občina Komenda, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moste, Komenda, Križ in Kamnik so požar pogasili, pregledali okolico in prezračili prostore. Ob 9.09 se je ponovno pričelo kaditi na pogorišču. Tlenje so pogasili gasilci PGD Moste.

Ob 12.35 je v naselju Veliki Hrib v Kamniku v garaži stanovanjske hiše gorela elektroinštalacija v regalu. Požar so pričeli gasiti domačini, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Kamnik in Zgornji Tuhinj ter prostor pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.42 je v Lukežičih, občina Renče-Vogrsko, zagorel kmetijski objekt. Gasilci PGD Renče-Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so iz objekta odstranili posode za gorivo, mehanizacijo in živino ter požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.12 so pod avtocestnim nadvozom v Dobruški vasi, občina Škocjan, goreli električni vodniki javne razsvetljave. Gasilci PGD Dobrava so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in varovali objekt do prihoda dežurnega delavca elektro podjetja. Dežurni delavec DARS-a je zavaroval kraj dogodka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.57 je v Sadinji vasi, občina Ljubljana, na travniku zagorelo osebno vozilo, ogenj pa se je razširil na travo, seno in rob gozda. Gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro so pogasili požar, ki je uničil vozilo. Zgorelo je tudi okoli 200 kvadratnih metrov travnate površine.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.28 je v naselju Vrhovo pri Mirni Peči, občina Mirna Peč, gorelo osebno vozilo v predelu motorja. Gasilci PGD Jablan in Mirna Peč so požar pogasili in pregledali vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 21.31 so v Bukovžlaku, občina Celje, na deponiji odpadkov RCERO gorele smeti na površini okoli 100 x 100 metrov. Gasilci PGD Teharje, Ljubečna in PGE Celje so požar lokalizirali, strojnik podjetja je z bagrom prekopal požarišče, da so gasilci lahko dokončno pogasili požar. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Teharje.

Ob 23.15 so na Cesti na Ostrožno v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši požar dračja in smeti.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.01 so v Vrhpolju pri Kamniku, občina Kamnik, gorele smeti v naravi na površini okoli 12 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Nevlje.

Izpostava Maribor

Ob 12.09 so v Valvasorjevi ulici v Mariboru goreli trava in železniški pragovi. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci.

Ob 20.56 je v naselju Zgornji Duplek. Občina Duplek, gorel kup odpadnega lesa in zelenega odreza. Gasilci PGD Dvorjane in JZ GB Maribor so pogasili požar in pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.40 je v Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani gorel komunalni zabojnik. Pogasil ga je občan, gasilci GB Ljubljana pa so opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 18.33 je na Cesti revolucije na Jesenicah občan zaznal vonj po plinu. Gasilci GARS Jesenice so z dežurnim komunalnega podjetja ugotovili, da pušča cev zemeljskega plina na železniškem mostu čez potok Jesenica na Plavžu. Za sanacijo bodo poskrbeli tekom ponedeljka.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 11.40 so v Slovenski Bistrici v potoku Bistrica opazili onesnaženje bele barve z vonjem po nafti. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so skupaj s policijo preiskali območje, vendar izvora onesnaženja niso odkrili, zato so nizvodno nastavili vpojno črevo. O dogodku je bil obveščen dežurni VGP Drava. O morebitnem poginu vodnega življa ne poročajo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 0.37 se je na Fazanski ulici v Luciji, občina Piran, odlomila večja veja. Gasilci JZ GB Koper so vejo razžagali in odmaknili s cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.23 so na Jarški cesti v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom iz balkona v drugem nadstropju stanovanjske hiše rešili osebo, ki je padla iz nadstropja višje. Skupaj z reševalci NMP so osebo oskrbeli, oseba je bila prepeljana UKC Ljubljana.

Ob 11.05 sta na nogometnem stadionu v Ivančni Gorici zaradi okvare dvigala pri menjavi žarnic reflektorjev dve osebi ostali ujeti v dvižni košari na višini 8 metrov. Gasilci PGD Ivančna Gorica so ju rešili z uporabo lestve. 

Ob 16.21 so v Ulici bratov Martinec v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele starejše osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 22.57 so v ulici Ob sotočju v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 12.17 so v naselju Pesnica, občina Kungota, gasilci PGD Spodnja Kungota iz potoka Pesnica odstranili podrto drevo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.30 je v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti počila vodovodna cev v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Murska Sobota so izčrpali izteklo vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 14.52 je v Zgornjih Jablanah, občina Kidričevo, zaradi počene vodovodne cevi voda poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jablane so zaprli glavni ventil in iz kleti izčrpali okrog 3 kubične metre vode.

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je/bo pomoč zagotovilo 10 držav Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Poljska, Slovaška in Švedska, preko NATA (EADRCC) je pomoč zagotovila Španija. Na bilateralni ravni sta pomoč zagotovili Madžarska in Ukrajina.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo so 27. 8. 2023 zagotavljale štiri države (BiH, Francija, Hrvaška, Ukrajina), in sicer v Zgornji Savinjski dolini in v Prevaljah. Pomoč pri izgradnji mostu je nudila poljska enota, pričakuje pa se še pomoč Češke, Hrvaške, Italije in Švedske. 27. 8. 2023 je Slovenijo obiskal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki si je skupaj s predsednikom Vlade dr. Robertom Golobom ogledal posledice poplav v občini Kamnik.

 28. 8. 2023, je predviden odhod celotne ekipe iz Ukrajine, 29. 8. 2023 pa odhod celotne ekipe iz Hrvaške. 28. 8. 2023 je predvidena vrnitev slovaške ekipe z dodatnimi štirimi tovornjaki, ki bo v Zgornji Savinjski dolini zagotavljala pomoč predvidoma do 7. septembra.

 

Meteorološko, hidrološko in geološko opozorilo

Po podatkih Urada za meteorologijo, Agencije RS za okolje, bodo v ponedeljek ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji tudi dolgotrajni nalivi.

 

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo, Agencije RS za okolje za okolje, so v ponedeljek zjutraj Slovenijo od zahoda zajele nevihte z nalivi, ki bodo tudi dolgotrajni. Ob tem lahko hitro in silovito narastejo posamezne manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp.

Naraščanje vodotokov bo najmočnejše v ponedeljek popoldan in zvečer. Na vseh omenjenih območjih bodo možne poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno.

V torek se bo naraščanje rek nadaljevalo predvsem v severni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. Narasle bodo reke v vzhodnem delu države, kjer so možna razlivanja rek. Predvidoma v manjšem obsegu se bosta razlivali Drava in Mura.

 Geološki zavod Slovenije opozarja, da ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi, obstaja povečana nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi. Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih je sicer manjša, ni pa izključena.

Prebivalce opozarjajo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in da upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

Na zahodu so od ponedeljka od 8. ure zjutraj že nevihte z nalivi. Dopoldne se bodo padavinski pasovi pojavljali v zahodni in osrednji Sloveniji, popoldne tudi vzhodneje. Zelo verjetni bodo dolgotrajni in močnejši nalivi v pasovih od juga proti severu. V noči na torek bo prehodna prekinitev padavin, v torek pa pričakujemo ponovne padavine, deloma z nevihtami.

V sredo bo občasno še deževalo, količina padavin bo majhna. Od četrtka dalje bo nekaj časa suho vreme.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/