Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. avgusta 2023.

Poplave plazovi

Aktivnosti so potekale na deloviščih na območju Zahodnoštajerske, Koroške, Gorenjske in Ljubljanske regije. Na terenu je bilo aktivnih skupno 840 pripadnikov različnih enot ZRP.

Prebivalcem, ki se soočajo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka, je bila takoj zagotovljena psihološka pomoč psihologov - pripadnikov CZ, od 16. 8. 2023 pa psihosocialno pomoč zagotavljata MZ in NIJZ.

 

Poplave

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.33 so v naselju Cven v občini Ljutomer gasilci PGD Cven iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta izčrpali podtalno vodo.

 

Plazovi 

Izpostava Maribor

Ob 19.02 so v naselju Jablance, občina Duplek, gasilci PGD Korena so prekrili zemeljski plaz v velikosti 500 kvadratnih metrov.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.45 se je pod vzhodnim vrhom Kanjavca, občina Bohinj, pri zdrsu poškodovala planinka. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so jo oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 15.05 si je pri sestopu s Špika, občina Kranjska Gora, tuj pohodnik poškodoval nogo. Oskrbeli so ga reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik. Poškodovanca je v SB Jesenice prepeljal helikopter SV.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.21 si je na ferati Plemenice proti Triglavu, občina Bovec, planinec poškodoval ramo. Reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa za reševanje v gorah GRS Brnik so poškodovanca oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. Helikopter SV ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 10.21 se je pri delu z motorno žago poškodoval občan v kraju Vrbje, občina Žalec. Gasilci PGD Vrbje so do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč. Reševalci NMP so poškodovanega oskrbeli in prepeljali SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.28 se je v Cerkljah na Gorenjskem delavki v trgovini med nalaganjem polic prst zataknil v plastično polico. Gasilci PGD Cerklje so jo rešili s tehničnim posegom.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.14 se je v naselji Briše, občina Kamnik, pri delu s traktorjem poškodoval otrok. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi ponesrečenega otroka. Reševalci so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.44 so v podjetju na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.00 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Radelj ob Dravi v UKC Maribor. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Radlje ob Dravi.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.43 je na Gledališki poti na Ravnah na Koroškem v reko Mežo padla ženska, iz katere so jo potegnili gasilci KGZ Ravne ter jo predali reševalcem ZRCK.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.43 sta na avtocesti pred izvozom Šempeter v smeri Ljubljane trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovani sta bili dve osebi, eno osebo so oskrbeli na kraju, drugo pa so prepeljali v SB Celje.

Ob 13.44 sta na Prešernovi cesti v Velenju trčila osebno vozilo in skiro. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili psihološko pomoč ponesrečencem in pomoč reševalcem NMP. Reševalci NMP so dve poškodovani osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Koper

Ob 22.29 se je v Semedeli v občini Koper osebno vozilo prevrnilo v jarek in obstalo na boku. Gasilci JZ GB Koper so vozilo s tehničnim posegom postavili na kolesa.

Izpostava Kranj

Ob 13.58 je na avtocesti Kranj zahod–Kranj vzhod osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 14.28 je pri naselju Visoko pri Poljanah, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo s ceste v reko Soro. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi štirih poškodovancev, s tehničnim posegom dvignili vozilo iz reke in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.34 je na regionalni cesti Solkan–Plave, občina Kanal, osebno vozilo zadelo brežino in se prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in odstranili s cestišča. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Ob 10.36 sta v naselju Črniče, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina, gasilca GRC Ajdovščina sta odklopila akumulatorja, nevtralizirala razlite motorne tekočine in očistila cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.26 je v Gogalovi ulici v Kranju gorelo v garažah. Požar so pogasili mimoidoči pred prihodom gasilcev GARS Kranj in PGD Primskovo Kranj. Gasilci so požar dokončno pogasili, zavarovali kraj dogodka in opravili ogled z termovizijsko kamero.

Ob 18.15 je v Ulici Rudija Papeža v Kranju gorelo v parkirni garaži pod objektom. Manjši požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.01 je na bivši cestninski postaji Dob, občina Ivančna Gorica, v smeri Ljubljane gorelo osebno vozilo. Z gašenjem so že začeli delavci DARS in policisti. Gasilci PGD Trebnje in Stična so vozilo dokončno pogasili, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 12.07 je na Volkmerjevi cesti na Ptuju gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so požar pogasili, odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.48 so v bližini obrtne cone v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec pogasili nenadzorovano kurišče.

Izpostava Maribor

Ob 16.32 so v naselju Laznica v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor pogasili kup odpadnega vejevja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.10 ja na avtocesti Logatec–Unec, občina Logatec, tovornemu vozilu razneslo pnevmatiko, ki je poškodovala rezervoar za gorivo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, začasno zatesnili poškodbo rezervoarja, nevtralizirali izteklo gorivo, delavci transportnega podjetja pa so poskrbeli za preostanek goriva.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 14.22 so v bližini Obvozne ceste v Ljubljani na polju naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Dolenjske regije so na varnem kraju uničili tri nemške minometne mine, kalibra 81 milimetrov, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Kraj uničevanja je zavarovala policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.39 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na območju Mirna v občini Miren – Kostanjevica, pri opravljanju detekcije terena, našla 10 kosov različnih neeksplodiranih u bojnih sredstev, skupne mase 34,32 kg, Avstro-ogrske in Italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja prepeljala v ustrezno skladišče.

Izpostava Postojna

Ob 18.32 so v naselju Hrušica, občina Ilirska Bistrica, na deponiji gradbenega materiala naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije sta ročno bombo, jugoslovanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne, odstranila in do uničenja na varno shranila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.02 so na Kulturniški cesti v Celju gasilci PGE Celje podrli drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.

Ob 18.34 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili štiri ujete osebe iz dvigala večstanovanjskega objekta.

Ob 19.10 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje z okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili dve nepoškodovani osebi.

Izpostava Kranj

Ob 1.48 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah, zaradi okvare na ventilu kotlička, spuščala voda v kopalnici. Gasilci GARS Jesenice so zaprli ventil in tako zaustavili spuščanje.

Ob 12.45 so na Cesti revolucije na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz dvigala v večstanovanjskem objektu rešili štiri nepoškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.00 je na Slovenski cesti v Horjulu v domu starejših občanov počila cev za vodo in poplavila klet. Gasilci PGD Horjul so izčrpali okoli 500 litrov vode.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.12 so v bližini naselja Veliko Lipje, občina Žužemberk, gasilci PGD Žužemberk v gozdu nudili pomoč oboleli osebi in prenosu le te do reševalnega vozila. Reševalci NMP so ga prepeljali v SB Novo mesto.

 

Mednarodna pomoč in sodelovanje

Prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite je/bo pomoč zagotovilo 10 držav Avstrija, Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija, Francija, Nemčija, Poljska, Slovaška in Švedska, preko NATA (EADRCC) je pomoč zagotovila Španija. Na bilateralni ravni sta pomoč zagotovili Madžarska in Ukrajina.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo so 26. 8. 2023 nudile štiri države (Bosna in Hercegovina, Francija, Hrvaška in Ukrajina). Del enote Federacije BiH je 26. 8. 2023  Slovenijo zapustil. Prav tako je Slovenijo zapustil tudi drugi del IT enote, s tem je bila zaključena italijanska pomoč z mehanizacijo. V prihodnjih dneh bosta državo zapustile tudi ekipi Ukrajine in Hrvaške, ki delujeta z bagri. 28. 8. 2023 je predviden prihod slovaške ekipe, ki bo nadaljevalo delo s 4 bagri (in tovornjaki).

Pomoč z mostovi je nudila ena država (Poljska). Pričakuje in usklajuje se še prihod dodatnih ekip z mostovi (Italija, Hrvaška, Češka). V fazi preučevanja in usklajevanja je tudi sprejeta ponudba Švedske v obliki treh mostov.

Mednarodne enote so nadaljevale operativne aktivnosti v Zgornji Savinjski dolini in v Prevaljah.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo sončno in vroče. V ponedeljek pričakujejo začetek padavin z nevihtami nekje med 6. in 8. uro zjutraj na severozahodu. Dopoldne se bodo padavinski pasovi pojavljali v zahodni in osrednji Sloveniji, popoldne tudi vzhodneje, a kaže, da manj pogosto in manj izrazito. Možni bodo trajnejši in močnejši nalivi v pasovih od juga proti severu. V noči na torek bo prehodna prekinitev padavin, v torek pa od jugozahoda pričakujemo ponovne padavine, deloma z nevihtami, a z manjšo količino in intenziteto kot v ponedeljek. V sredo bo občasno še deževalo, količina padavin bo majhna. Od četrtka dalje bo nekaj časa suho vreme.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo geološkega zavoda Slovenije

Geološki zavod Slovenije opozarja, da ob napovedanih padavinah z možnimi lokalnimi nalivi, obstaja povečana nevarnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov na območjih, kjer so se sprožili ob nedavni ujmi.

Verjetnost za nastajanje novih plazov na neprizadetih mestih je sicer manjša, ni pa izključena.

Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in da upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

https://www.geo-zs.si

Opozorilo

Predvsem v jugozahodnem delu Slovenije, se je zaradi vročega vremena v zadnjih dneh pričela povečevati požarna ogroženost naravnega okolja. Takšne razmere bodo predvidoma vztrajale do začetka prihodnjega tedna. Opozarjamo, da je na tem območju pri kurjenju, uporabi ognja v naravnem okolju ter pri aktivnostih in uporabi naprav, ki lahko povzročijo požar, potrebna povečana pazljivost, da ne bi prišlo do večjih požarov v naravnem okolju in na prostem.