Skoči do osrednje vsebine

Vstop Mojstrane v mrežo Gorniških vasi Alpske konvencije

Kraji, vključeni v Krajevno skupnost Dovje-Mojstrana se pridružujejo alpskim krajem, ki so izbrali pot, da v ospredje postavijo skrb za blaginjo lokalnega prebivalstva ob ohranitvi kakovosti prostora, narave, tradicije in identitete.
Predstavniki nove gorniške vasi s ponudniki storitev, ki so prejeli znak gorniška vas Dovje - Mojstrana

Predstavniki nove gorniške vasi s ponudniki storitev, ki so prejeli znak gorniška vas Dovje - Mojstrana | Avtor: Blanka Bartol

Kraji Belca, Dovje, Mojstrana in Radovna, vključeni v krajevno skupnost Dovje-Mojstrana, so se pridružili mreži 38 gorniških vasi, ki so izbrale pot, da pri razvoju turizma v ospredje postavijo skrb za blaginjo lokalnega prebivalstva ob ohranitvi kakovosti prostora, narave, gorniške kulture, tradicije in identitete. Postali so tretja gorniška vas v Sloveniji, poleg Jezerskega in Luč, in prva na območju Biosfernega območja Juliljske Alpe. Ob nedavnih poplavah, ki so prizadele tudi gorniško vas Luče, je mreža vzpostavila solidarnostno akcijo zbiranja pomoči in s tem pokazala vso širino svojega povezovanja in delovanja.

»Manj, a bolje«, je vodilo gorniških vasi. To je v duhu Alpske konvencije, mednarodnega sporazuma o varstvu in trajnostnem razvoju Alp, ki smo ga alpske države podpisale pred več kot 30 leti. Okrepitev mreže z novo slovensko lokacijo je tudi dogodek, ki sovpada s slovenskim predsedovanjem Alpski konvenciji 2023-2024. Glavna prioriteta slovenskega predsedovanja je »kakovost življenja v Alpah za vse« in gorniške vasi stremijo k zagotavljanju kakovost življenja v specifičnih alpskih okoljih na dolgi rok. Dobre prakse lokalnega razvoja gorniških vasi, ki temeljijo na lokalnih potencialih in omogočajo ohranitev poseljenosti gorskih območij, so neposredna implementacija junija sprejete Strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050. Njihove izkušnje in zgledi lahko pomagajo drugim krajem, tudi izven perimetra Alpske konvencije, za bolj odločne korake po poti lokalnega razvoja, ki temelji na pristnih vrednotah.

 

Projekt gorniških vasi v Sloveniji koordinira Planinska zveza Slovenije